Interventia in criza

Trimis la data: 2010-10-05 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Eduard_A Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
L. Rapoport, care considera criza ca fiind "o tulburare stabilizata".
Se pare deci ca absolut toate incercarile de definire a crizei o prezinta ca pe un eveniment perturbator, care zdruncina o stare de echilibru. Aceasta stare de echilibru, denumita si de "homeostazie"(termen imprumutat din biologie) este caracteristica unei functionari considerate normale, asigurand o adaptare satisfacatoare la mediu, iar cand apare o situatie noua, o situatie care nu a putut fi anticipata sau o situatie care depaseste capacitatea de adaptare a individului, se instaleaza criza.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Practica pe acest segment, ne arata ca evenimentele declansatoare de crize sunt legate de imprejurari extrem de variate in care s-a aflat sau se afla actualul nostru client, incepand de la situatii de disfunctionalitate in sistemul familial, determinate de moartea unui membru al familiei, divortul sau separarea de partener, existenta unei dependente la unul dintre membrii familiei (cel mai frecvent de alcool), continuand cu pierderea locului de munca (datorita reducerilor de personal sau incapacitatii de a mai face fata sarcinilor de serviciu), probleme legale legate de locuinta (ipoteca neachitata, escrocherii legate de statutul de girant pentru imprumuturile bancare ale altor persoane, retrocedari de case proprietarilor de drept), instalarea unei boli cronice de tip somatic sau psihic, etc.

In aceste situatii, vorbim despre o criza atat la nivelul sistemului familial din care individul face parte, si implicit de o criza la nivel individual. Resursele necesare a fi mobilizate pentru a face fata unei astfel de situatii fie nu exista, fie sunt insuficiente, astfel ca, pentru acest plan, avem de-a face cu o situatie complexa, adanc inradacinata, care va necesita un efort de aplanare mult mai profund si mai indelungat decat in planul descris anterior, in principal pentru ca demersurile vor viza schimbari pentru client nu doar la nivel punctual, situational, ci la nivel cognitiv si comportamental.

Investirea unui eveniment sau a unei stari de fapt cu conotatia de factor de risc, cu factor potential declansator al unei situatii de criza, trebuie sa tina cont de semnificatia pe care acel individ o acorda acelui eveniment/situatie, cu alte cuvinte de semnificatia cu care individul incarca acel eveniment. Prin aceast mod simbolic de a percepe realitatea, propriu fiecaruia in parte, anumite evenimente,

cum ar fi pierderea locului de munca sau separarea de partenerul conjugal, sunt considerate de unii factori declansatori de crize, iar de altii situatii problematice dar care pot fi depasite satisfacator.
Exista mai multe modele care descriu modul in care se desfasoara o criza. Caplan (1964) arata ca, crizele se auto-limiteaza, parcurgand pe o durata de pana la sase saptamani o faza de inceput, una de mijloc si una de sfarsit.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.