Intreprinderea industriala si nevoia de management

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 1
Autor: Iris Unlire
Dimensiune: 1199kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
a.Organizatia, in general, se defineste ca fiind doua sau mai multe persoane ce lucreaza impreuna intr-o maniera structurata, pentru a indeplini un obiectiv sau un set de obiective specifice. Un alt element comun tuturor organizatiilor este existenta unor conducatori sau manageri responsabili cu sustinerea organizatiei pentru atingerea obiectivelor. In urma dezbaterilor legate de influenta managementului asupra rezultatelor organizatiei, s-au desprins doua concepte de baza si anume:
b.eficienta
c.eficacitate

Cursuri similare:

Eficienta manageriala reprezinta ponderea resurselor totale ale intreprinderii care contribuie la obtinerea productivitatii. Cu cat aceasta pondere este mai mare cu atat managementul este mai eficient. Cu cat sunt mai multe resurse irosite sau nefolosite pe parcursul procesului de transformare a acestora in produse finite, cu atat managerul este mai ineficient. Eficacitatea manageriala se refera la folosirea resurselor intreprinderii pentru indeplinirea obiectivelor. Si aceasta notiune se intinde pe un spectru de la ineficacitate pana la eficacitate

2.Procesul managerial - functii.
Managementul reprezinta procesul de planificare, organizare, conducere si control al eforturilor membrilor unei organizatii si a folosirii resurselor proprii si ale altor organizatii, necesare indeplinirii obiectivelor prestabilite.

Planificarea reprezinta componenta procesului managerial ce presupune actiunea managerilor de a "gandi cu ochii mintii" in avans, obiectivele si actiunile din viitor, folosind metode de prognoza si planificare ce implica abordarea logica in locul celei intuitive.Organizarea reprezinta procesul de stabilire si alocare a sarcinilor si activitatilor, autoritatii si resurselor la nivelul angajatilor organizatiei astfel incat acestia sa poata atinge tintele prestabilite in conditii de eficienta.

Conducerea reprezinta comanda, coordonarea, influentarea si motivarea angajatilor pentru ca acestia sa isi realizeze sarcinile alocate.
Controlul reprezinta procesul prin care managerii identifica gradul in care membrii organizatiei actioneaza efectiv pentru ca organizatia sa isi atinga tintele prestabilite.

3.Tipuri de manageri
Managerii din "linia 1" sunt cei care, sunt responsabili numai de activitatea angajatilor de executie si nu au in subordine alti manageri. Acesti manageri sunt pozitionati pe primul nivel ierarhic al organizatiei, nivel de baza.De exemplu, maistrii din cadrul unei intreprinderi productive sau sefii de birou in cadrul administratiei sunt manageri din linia 1.

Managerii din "linia de mijloc" coordoneaza activitatea managerilor din linia 1 si uneori pe cea a angajatilor de executie. Responsabilitatile principale ale acestui grup de manageri constau in coordonarea activitatilor de implementare a politicilor organizatiei si armonizarea cerintelor superiorilor lor cu posibilitatile si capacitatile subordonatilor. Functiile tipice sunt: sef atelier, sef sectie, sef de serviciu, director.

Managerii din "linia de varf" reprezinta un grup relativ mic responsabil de intregul proces managerial al organizatiei. Acesti manageri stabilesc politicile operationale ale organizatiei si dirijeaza interactiunea organizatiei cu mediul sau de operare. Functiile tipice pentru acesti manageri sunt: director general, presedinte, vicepresedinte
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.