Intreprinderea si contabilitatea

Trimis la data: 2009-09-05
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia Gherle
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mijloacele materiale ale intreprinderii cuprind: terenuri, cladiri, utilaje, mijloace de transport, materii prime si materiale, disponibilitati banesti , etc.Mijloacele umane sunt reprezentate prin salariatii intreprinderii grupati in: lucratori direct productivi, indirect productivi, personal TESA (tehnic, economic, administrativ si de alta specialitate).
In cadrul intreprinderii se combina resurse umane, materiale, financiare si informationale - formand structurile organizatorice ale acesteia: sectii, ateliere, ferme, depozite, magazine, etc.
Putem spune deci, ca intreprinderea este un sistem complex.

Cursuri similare:

Combinarea factorilor de productie in cadrul unor procese de productie - da nastere la noi valori de intrebuintare, conform cerintelor pietei.
Putem spune deci, ca intreprinderea este un sistem economico - social.
Rolul sau economic deriva din faptul ca, pe de o parte atrage factorii de productie - obtinand bunuri si servicii la costuri cat mai avantajoase - iar, pe de alta parte - vinde aceste produse si servicii, creand veniturile capabile sa acopere costurile si sa plateasca salariile angajatilor, impozitele si taxele catre stat, banci, terte intreprinderi si institutii - si sa permita obtinerea unui profit.

Rolul social al intreprinderii deriva din faptul ca ea exista prin angajatii sai, pe de o parte, carora trebuie sa le asigure conditiile optime de munca si salarizare, si prin consumatorii bunurilor sale, pe de alta parte, carora trebuie sa le asigure produse si servicii in cantitatea si calitatea solicitata.Intreprinderea capata inca de la infiintare statutul de persoana juridica, cu obiect de activitate si sediu bine definite, cu structura organizatorica proprie si regulament de functionare.

Putem spune deci, ca intreprinderea este un sistem organizatoric administrativ.Intreprinderea functioneaza asemenea unui organism biologic, transformand fluxurile de intrare (materii prime, materiale, forta de munca, informatii, etc.) in fluxuri de iesire (produse finite, marfuri, servicii , informatii , etc.). Ea isi poate regla singura aceste fluxuri, in scopul desfasurarii unei activitati rentabile (asigurarii optimului economic).

Putem spune deci, ca intreprinderea este un sistem cibernetic.
In tara noastra, potrivit legislatiei in vigoare, exista urmatoarele tipuri de intreprinderi :a. Regii autonome (RA) - se organizeaza si functioneaza in ramurile strategice ale economiei nationale: industrie de armament, energetica, exploatarea minelor si gazelor naturale, posta, transporturi feroviare, etc. Ele se infiinteaza prin hotarari ale Guvernului, pentru cele de interes national, sau prin hotarari ale organelor judetene, pentru cele de interes local.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.