Intreprinzatorul - Promotor al afacerilor

Trimis la data: 2010-06-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 87
Autor: Maria Niculita
Dimensiune: 28kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Definirea conceptului de intreprinzator. Evolutia conceptului de intreprinzator.Cuvantul "intreprinzator" deriva din verbul francez "entreprendre" care inseamna a intreprinde, a se apuca de facut ceva, a se angaja in ceva. In evul mediu definea persoana care se ocupa de comertul exterior, organizator al paradelor, diferitor manifestatii, persoana responsabila de realizarea proiectelor mari privitor la constructii si producere.Intreprinzatorul este recunoscut inca din secolul al XVIII-lea, cand activitatea de asumare a riscului din economie a fost asociata de Richard Cantillon, in 1765, cu intreprinzator. Prin secolul 18 intreprinzator se numea persoana care activa in baza unui contract incheiat cu statul. Daca el realizeaza prevederile cu cheltuieli mai mici apoi diferenta ii revine lui.

Cursuri similare:

In prezent, intreprinzator este considerata persoana care initiaza sau preia o afacere, asumandu-si anumite riscuri pe care cei mai multi oameni obisnuiti nu ar face-o, aplicand cunostintele fundamentale intr-un mod cu totul original pentru a-si asigura succesul afacerii.
Unii intreprinzatori initiind propria afacere, angajeaza pe altii sa o administreze. Se considera ca intreprinzatorii se deosebesc de manageri prin aceea ca sunt mai varstnici, mai putin educati si isi concentreaza atentia spre dezvoltare, in timp ce managerii sunt mai tineri, mai educati si isi concentreaza atentia spre profit.

Literatura de specialitate a identificat sase scoli de gandire privind intreprinzatorul, grupate in doua viziuni:Viziunea macroeconomica prezinta o paleta larga de factori de succes sau esec aflati in afara controlului intreprinzatorului, care determina intrarea sau nu in afaceri.Scoala de gandire de mediu se ocupa cu facturii externi care afecteaza stilul de viata al intreprinzatorilor potentiali. Ea pune accent pe institutiile si valorile care formeaza un cadru de mediu sociopolitic ce influenteaza dezvoltarea antreprenoriatului.

De exemplu, atmosfera din familie, atitudinea rudelor, a prietenilor poate influenta sau nu dorinta de a deveni intreprinzator.
Scoala de gandire financiara (a capitalului) - procesul de cautare a capitalului (initial sau de crestere). Scoala de gandire a mutatiilor se concentreaza asupra mutatiilor realizate in societate. Exista trei tipuri de mutatii (schimbari) care il pot determina pe individ sa intre in afaceri:

- mutatiile politice, determinate de schimbarea regimului, care au permis dezvoltarea antreprenoriatului.
- mutatiile culturale, cum sunt excluderile pe baza de rasa, sex din unele activitati, ceea ce determina intrarea indivizilor exclusi din aceste activitati in afaceri;
- mutatiile economice, care se refera la variatiile economiei din cadrul ciclului economic. In perioadele de recesiune si depresiune se inregistreaza pierderi ale locurilor de munca, ceea ce determina initierea de afaceri proprii de catre cei care si-au pierdut locurile de munca in intreprinderile mari.

Viziunea microeconomica studiaza factorii specifici antreprenoriatului si care sunt deci sub controlul intreprinzatorului.
Scoala trasaturilor antreprenoriale se ocupa cu studiul oamenilor de succes si identifica acele trasaturi ce maresc sansele de reusita in afaceri. In cadrul acestei scoli exista trei conceptii:O prima conceptie pune accent pe calitatile personale ale intreprinzatorului.

Pentru a fi sigur de reusita, intreprinzatorul trebuie sa fie, in acelasi timp, un cuceritor, un organizator si un "negociator". Unul din adeptii acestei conceptii este W.Sombart, care considera ca intreprinzatorul trebuie sa posede urmatoarele calitati:
- vivacitate de spirit, adica o judecata rapida, o gandire perseverenta, distingerea elementelor esentiale si identificarea momentului favorabil;
- inteligenta, respectiv sa aiba o imaginatie constructiva, idei si proiecte de activitate;
- perspicacitate, respectiv cunoasterea oamenilor, aprecierea corespunzatoare a colaboratorilor, suplete si forta sugestiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.