Intretinerea predictiva

Trimis la data: 2010-03-04
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 6.29 / 10
Downloads: 316
Autor: Alexandru Dragu
Dimensiune: 8359kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mentenanta se defineste ca ansamblul tuturor actiunilor tehnice si organizatorice, care sunt asociate si efectuate utilajelor, echipamentelor, in scopul indeplinirii de catre acestea a functiilor specifice. Conform STAS 8174/2-77mentenanta este predictiva si corectiva.
Cea preventiva este efectuata la intervale de timp prestabilite, sau corespunzator unor criterii predeterminate in scopul reducerii probabilitatii de defectare sau degradare a performantelor unui dispozitiv.

Cursuri similare:

Cea de tip corectiv are ca scop restabilirea dispozitivului si aducerea lui in stare de a-si indeplini functia specifica. Atat un tip , cat si celalalt sunt efectuate pe baza mentenantei predictive prin care, pe baza aptitudinii de mentenabilitate, se stabilesc criterii si metode practice de realzare.

Se mai foloseste notiunea de servire tehnica, prin care se intelege totalitatea masurilor organizatorice si tehnice necesare pentru pastrarea fiabilitatii si asigurarea disponibilitatii dispozitivelor aflate in exploatare sau pastrare (control preventiv, reparatii curente, controlul fuctionarii si al defectabilitatii, prevenirea si inlaturarea defectelor).

Potrivit acceptinii japoneze, intretinerea poate fi grupata (vezi fig.1) in:
-intretinerea datorata aparitiei unor defectiuni;
-intretinerea preventiva;
-intretinerea predictiva;
-intretinerea productiva;
-intretinerea total productiva.

Intretinerea preventiva, potrivit conceptiei americane este constituita din activitati efectuate asupra utilajelor inainte de producerea unor defectiuni, acestea fiind:Selectarea si instalarea utilajelor in locurilor de exploatare in asa fel incat sa se asigure functionarea acceptabila a acestora;

Inspectarea periodica si monitorizarea functionarii utilajelor pentru a fi posibila evaluarea starii tehnice a a cestora si luarea, pe baza aceasta, a unor deciyii pentru evitarea aparitiei defectiunilor;Lubrifierea, vopsirea si curatarea utilajelor conform prescriptiilor producatoruli;Reglarea si efectuarea unor mici remedieri aparute intamplator;

Efectuarea de lucrari periodice de revizii si reparatii generale, chiar daca nu s-au produs defectiuni.O latura a intretinerii preventive este intretinerea predictiva care se bazeaza pe controlarea activa sau la intervale de timp date a unor moduri de manifestare a functionarii utilajelor in procesul de exploatare sau a unor parametri de lucru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.