Introducere in antropologie

Trimis la data: 2010-09-18
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eduard_C
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O sintagma precum "stiinte socio-umane " este dominanta pentru o dimensiune expresiva a gandirii umane si concentreaza, in putinatatea ei, o seama de discipline istorice, economice, lingvistice, sociologice, filosofice, teologice si antropologice, care, in timp si spatiu, se ocupa succesiv si in acelasi timp de om si societate.
Acest "socio-uman" de care se preocupa stiintele din profilurile de mai sus, primeste din partea fiecarei stiinte o anumita intruchipare.

Cursuri similare:

Astfel, exista un "socio-uman" specific in stiintele istorice, in stiintele economice, in stiintele lingvistice, in stiintele sociologice, stiintele filosofice, stiintele teologice si stiintele antropologice. Toate acestea cu specificul fiecareia alcatuiesc sistemul stiintelor despre om si societate, un sistem diferit de stiintele naturii (biologie, fizica, matematica, etc.). In cadrul acestui sistem distingem intre subsistemul stiintelor sociale si subsistemul stiintelor umaniste. Antropologia este atat o stiinta sociala, cat si o stiinta umanista.

Ca stiinta sociala si umanista antropologia are mai multe matrici disciplinare. Avem astfel o antropologie generala, cum exista o sociologie generala, o economie politica generala, o psihologie generala, o pedagogie generala. Functia principala a antropologiei generale o reprezinta formarea culturii generale a unor specialisti.

In practica academica nu vom gasi insa tratate de "antropologie generala" dupa un singur tipar. Astfel, George-Hubert de Radkowski, a elaborat o Antropologie generala (Amarcord, 2000) din studii ce reprezinta diversitatea abordarilor antropologice si nimic altceva. In spatiul cultural american manualele, micile tratate si marile tratate ce vizeaza o antropologie generala se numesc "Cultural Antropology", cu o nuanta specifica a termenului "cultural":

comportament social uman integrat in structuri axiologice organizationale si simbolice complexe si specifice. In spatiul european "cultura" inseamna creatie spirituala : filosofie, literatura, arta, arhitectura, pe cand in viziunea unei "cultural antropology", cultura reprezinta un "ansamblu complex ce include cunoasterea, credintele, arta, morala, dreptul, traditiile si orice alte productii si modalitati de viata create de omul ce traieste in societate"(Tylor, 1871).

In ce ne priveste ii vom spune acestei antropologii de problematica generala: antropologie sociala, iar problematica ei este studiul omului ca fiinta bio-psiho-socio-cultural-spirituala. Se contureaza o serie de raporturi : in"bio" avem conturat raportul om-natura, in"psiho" este implicat raportul om-sine, in "socio" este conturat raportul om-societate si comunitate, in"cultural" se instituie raportul dintre om si gandire, om si limba, om si civilizatie, om si valori morale, estetice, stiintifice, iar in"spiritual" citim raportul dintre om si divinitati, dintre om si religie, dintre om si sacru, in variantele complexe si tainice ale acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.