Introducere in comertul maritim international

Trimis la data: 2013-01-01
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: elena_87
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
De-a lungul ultimilor 100 de ani in activitatea de transport maritim s-au succedat perioade dominate de profituri fabuloase si perioade dominate de dezastre financiare. Perioada septembrie 2003 - martie 2008 este considerata a fi cea mai profitabila perioada din istoria activitatii de transport maritim, navlurile, pentru marfurile solide in vrac, au fost de patru ori mai mari decat media celor 10 ani anteriori.

Cursuri similare:

Activitatea de transport maritim este probabil cea mai internationalizata activitate si pentru a studia comertul de marfuri pe mare este necesar sa se tina cont de evolutia generala a economiei mondiale. Prima reactie a unui armator sau navlositor atunci cand aude despre evenimente importante, cum ar fi un accident nuclear in Rusia sau o crestere a pretului petrolului, este aceea de a incerca sa intuiasca (inaintea celorlalti) ce efect va avea acest eveniment asupra pietei maritime.

Pana la cresterea pietei maritime din anul 2003, cele mai multe afaceri profitabile in transportul maritim s-au facut datorita conflictelor politice, cele mai notabile dintre acestea fiind inchiderile Canalului de Suez din anii 1956 si 1967. Pe langa aspectul politic, nici importanta strategica a activitatii de transport maritim nu poate fi neglijata. Pentru a intelege mai bine factorii economici si politici ce au concurat la dezvoltarea activitatii de transport maritim este necesar a arunca o privire asupra dublei interactiuni dintre dezvoltarea activitatii de transport maritim si dezvoltarea economiei mondiale.

Unul dintre "produsele" principale ale revolutiei industriale a fost dezvoltarea si consolidarea unui transport ieftin si rapid. Astfel, zi de zi, distantele par tot mai scurte, iar tari care de milenii s-au ignorat, s-au trezit dintr-o data in contact sau in conflict. Acest progres de la o lume compusa din comunitati izolate la o comunitate globala a fost posibil si cu ajutorul transportului maritim. Pe de alta parte cresterea comertului maritim a fortat activitatea de transport sa se reorganizeze si sa se adapteze la cerintele pietei.

Rolul comertului maritim in dezvoltarea economica Idea ca activitatea de transport maritim este un catalizator al dezvoltarii economice nu este noua. Adam Smith, cel privit adesea ca parinte al economiei moderne, a vazut activitatea de transport maritim ca pe o piatra de incercare pentru dezvoltarea economica. In capitolul al III-lea al cartii sale de referinta "Avutia natiunilor" el a argumentat ca forta economica centrala a economiei capitaliste este diviziunea muncii, iar gradul pana la care aceasta poate fi aplicata depinde in mod crucial de marimea pietei. O afacere inceputa intr-un oras din provincie fara legaturi cu orasele vecine nu poate atinge un anumit nivel de eficienta deoarece piata foarte mica va limita gradul de specializare al firmei respective.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.