Introducere in contabilitate

Trimis la data: 2010-02-11
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 113
Autor: Ionut Dima
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prima definitie a fost data contabilitatii de catre italianul Luca Paciolo in tratatul sau de matematica - "Summa de Arithmetica, Geometria, Proportione et Proportionalita", publicat in anul 1494 la Venetia si care cuprindea si o descriere a practicilor negustorilor italieni, intre care si cea a contabilitatii in partida dubla.
In conceptia acestuia, obiectul de studiu al contabilitatii este: "tot ceea ce apartine negustorului, avere mobila si imobila, precum si toate afacerile sale mari si marunte, in ordinea in care au avut loc". Fiecare miscare intervenita in masa averii si implicit a capitalului este reprezentata ca un raport intre DEBITOR (persoana care primeste o valoare) si CREDITOR (persoana care avanseaza acea valoare).

Cursuri similare:

Prin extensie, putem spune ca multe discipline au la baza teorii si concepte proprii. Nici contabilitatea nu face exceptie. Fundamentul celor mai multe proceduri si metodologii contabile este format din concepte de baza si practici care sunt general acceptate de catre profesia contabila.

Pornind de la aceste principii si practici, au fost dezvoltate numeroase tehnici pentru implementarea lor. Contabilitatea foloseste aceleasi tehnici pentru a reflecta tranzactiile financiare ale unei firme multinationale, dar si pentru cele ce apartin unei asociatii familiale. In acest sens, contabilitatea este cea care creaza informatii pertinente, care sa fie folosite de toti utilizatorii de informatie contabila.

Contabilitatea financiara ("financial accounting") are ca obiect masurarea si evaluarea tranzactiilor care au loc intre intreprindere si mediul exterior. Astfel, contabilitatea financiara este cea mai importanta modalitate de raportare a informatiilor despre pozitia financiara si despre rezultatele intreprinderii.

Contabilitatea manageriala ("managerial accounting") are ca obiect productia si comunicarea de informatii interne privind performanta intreprinderii, de exemplu informatii despre costul si profitabilitatea fiecarui produs sau despre diferitele parti componente ale intreprinderii.

Utilizatorii de informatie contabila: Fiecare intreprindere trebuie sa furnizeze informatii despre activitatea sa pentru ca exista grupuri diverse de utilizatori care sunt interesate de aceste informatii privitoare la situatiile sale financiare. Trebuie sa ne facem o idee despre categoriile de persoane care au nevoie de informatii despre firma. In plus, ar trebui sa stim ce tip de informatii doreste fiecare categorie in parte.

a)Managerii firmelor sunt persoanele insarcinate de proprietarii firmei sa supervizeze zi de zi activitatea acesteia. Ei au nevoie de informatii atat despre situatia financiara curenta cat si despre previziunile pe urmatoarele perioade. Acest lucru ii poate ajuta sa conduca afacerea cat mai eficient si sa efectueze un control efectiv asupra intreprinderii, in vederea luarii celor mai bune decizii.

b)Actionarii (investitorii) vor dori sa evalueze performantele manageriale ale echipei pe care a angajat-o. Ei vor dori sa stie cat de profitabila este activitatea managerilor si cat de mult profit isi pot permite sa retraga din firma in orice moment. Totodata, au nevoie de informatii pentru a putea sa decida daca mai merita sa pastreze actiunile in aceasta firma sau sa le vanda.

c)Partenerii comerciali care includ furnizorii de bunuri ai companiei si clientii care cumpara bunuri sau servicii de la firma. Furnizorii vor dori sa stie daca firma are capacitatea de a-si plati obligatiile; clientii au nevoie sa stie daca firma este o sursa sigura care sa le furnizeze bunurile si daca nu exista pericolul de a intra in lichidare.

d)Furnizorii de fonduri ai firmei pot include bancile sau alte institutii de credit. Bancile vor sa se asigure ca firmele sunt capabile sa isi plateasca dobanzile si sa restituie sumele imprumutate.
e)Autoritatile fiscale vor sa cunoasca informatii despre profitul firmei in vederea evaluarii impozitelor si taxelor datorate de companie.
f)Angajatii au dreptul la informatii despre situatia financiara, pentru ca marimea salariului, a pensiilor si a altor avantaje, precum si cariera lor viitoare depind de aceasta.

g)Analistii financiari si brokerii au nevoie de informatii pentru clientii lor. De exemplu, un broker are nevoie de informatii pentru a-si informa investitorul despre numarul si valoarea actiunilor, despre profitabilitatea firmei, despre modalitatile de recuperare a investitiei, etc.

h)Guvernul si institutiile sale manifesta interes in alocarea resurselor publice (subventii) si, totodata vor dori informatii si pentru a le furniza institutiilor de statistica.
i)Publicul. Intreprinderile influenteaza publicul in feluri diferite. De exemplu, intreprinderile pot avea o contributie substantiala la economia locala, prin furnizarea de forta de munca si prin folosirea de contracte cu furnizorii locali. Un alt factor important este efectul pe care il are intreprinderea asupra mediului, de exemplu referitor la poluare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.