Introducere in economia intreprinderii - cap 1

Trimis la data: 2021-01-24 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: danyiqt Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
I.1. Relatiile economie nationala-intreprindere

Sistemul economic se afla intr-o continua transformare, calitativa si cantitativa. Stiintele economice explica desfasurarea proceselor economico-sociale si formuleaza concepte care sistematizeaza teoretic si continuu realitatea aflata in miscare. Reconsiderand sistemul stiintelor economice, marele economist roman Nicolae Georgescu Rongen sustine ca omenirea se indreapta spre o societate economica, dar in acest drum paradigme cum ar fi "economia standard" incep sa fie puse sub semnul intrebarii, deoarece "anomaliile" se inmultesc1. Demersurile sale stiintifice vizeaza
reconstructia din temelii a teoriei si practicii economice, ca urmare a schimbarilor calitative si a consumului ireversibil de energie, ceea ce impune gestiunea eficienta a resurselor si protectia mediului.

Stiintele economice au ca obiect de studiu gestiunea eficienta a resurselor
insuficiente (limitate). Marea varietate a resurselor este abordata diferit la nivelul economiei nationale de cel al intreprinderilor economice. Dar, functionarea armonioasa a economiei nationale depinde de functionarea intreprinderilor care o compun, intre acestea existand legaturi de interdependenta si conditionare reciproca.

La nivelul economiei nationale (nivelul macroeconomic), ansamblul activitatilor
economico-sociale privite in unitatea si interdependenta lor dinamica se desfasoara in cadrul national, statul istoriceste constituit. In acest cadru apare o forma specifica a diviziunii si cooperarii muncii in interiorul unei tari, ca urmare a actiunii conjugate a factorilor interni (naturali, sociali, politici si economici), dar si a interactiunii lor dinamice cu factorii externi rezultati din diviziunea si cooperarea din economia mondiala. In cadrul economiei nationale sistemul activitatilor economico-sociale este structurat pe sectoare economice (primar, secundar, tertiar, quaternar), pe tipurile de agenti economici (conform clasificarii lor in sistemul conturilor nationale), pe ramuri si subramuri de activitate si pe trepte de agregare verticala (micro, mezo si macroeconomica2).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.