Introducere in economia intreprinderii - cap 2

Trimis la data: 2021-01-24
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: danyiqt
Dimensiune: 92kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Capitolul II: INTREPRINDEREA SI MEDIUL SAU IN ECONOMIA DE PIATA

II.1. Evolutia conceptului de intreprindere

Intreprinderile sunt entitati economice de baza ale economiei nationale, raspandite in teritoriu datorita raspandirii resurselor materiale, in special a resurselor primare limitate sau a accesului la acestea, a resurselor de munca, a consumatorilor. Datorita variatelor alternative de utilizare a resurselor (factorilor) de productie in profil teritorial si a necesitatii utilizarii lor eficiente in procesele economice, initiativa agentilor economici se diversifica pe masura adancirii procesului de diviziune sociala a muncii. Notiunea de intreprindere are la origine cuvantul francez "entreprise", iar in terminologia anglo-saxona se utilizeaza cu acelasi sens. De multe ori se utilizeaza cu acelasi sens si notiunea de unitate economica sau firma. Ca unitate economica, intreprinderea are rolul de a administra cu eficienta maxima resursele de care dispune in vederea realizarii obiectivelor stabilite de managementul individual sau de grup si de proprietari.
In intreprinderi se desfasoara activitati economice si sociale, prin urmare ele functioneaza ca organisme economico-sociale care produc bunuri si servicii in scop de profit. In cazul unor entitati de tip familial scopul prioritar al activitatii economice este obtinerea unor venituri necesare familiei.

Conceptul de intreprindere a cunoscut o lunga evolutie istorica in procesul de formare si consolidare a economiei moderne. Intreprinderea de azi este esential diferita de cea care a aparut la inceputul dezvoltarii capitalismului.

Henri Fayol considera ca intreprinderea este un ansamblu tehnic si economicosocial, care are functii specifice si este condusa dupa principii de piata.

Dupa Francois Perroux "intreprinderea este o forma de productie prin care in cadrul aceluiasi patrimoniu se combina preturile diversilor factori de productie adusi de agenti economici distincti de proprietarul intreprinderii, in vederea vanzarii pe piata a unui bun sau serviciu si pentru a obtine din diferenta intre doua serii de preturi (pretul de vanzare si pretul de cost) cel mai mare castig banesc posibil".

Economistii romani au adus contributii la dezvoltarea conceptului de intreprindere dovedind originalitate si competenta cu privire la intreprinderile industriale si agricole. Gh. Baritiu, P.S. Aurelian, B.P. Hasdeu, A.D. Xenopol, D.P. Martian, V. Madgearu,

V. Slavescu etc. au pus bazele teoretice ale intreprinderii industriale si au avut o contributie evidenta la dezvoltarea industriei romanesti. Virgil Madgearu in cursul de economie politica precizeaza ca "...pe baza abordarii unitare a diferitilor factori de productie: capital, munca si partea naturala pentru un scop anumit, intr-o organizatie inchisa si independenta orice coordonator, fabricant etc., au dreptul sa dispuna cum vor de fortele date".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.