Introducere in economia intreprinderii - cap 4

Trimis la data: 2021-01-24
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 0
Autor: danyiqt
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Capitolul IV: ORGANIZAREA STRUCTURALA A INTREPRINDERII

IV.1. Conceptul de structura a intreprinderii
Intreprinderea, ca celula de baza a economiei, tinde sa se organizeze in vederea atingerii scopului pentru care a fost creata, acesta urmarind supravietuirea si dezvoltarea sa. Pentru a realiza acest scop intreprinderea trebuie sa desfasoare o activitate eficienta, ceea ce impune o continua adaptare, restructurare si definire a locului si rolului tuturor elementelor care o compun in procesul de organizare.

Organizarea intreprinderii are doua cerinte principale: o cerinta tine de asigurarea desfasurarii diviziunii muncii si alta cerinta tine de coordonarea sarcinilor care trebuie sa fie indeplinite de catre membrii sai.

Din punct de vedere static a organiza inseamna a stabili o ordine, o ierarhizare a personalului care compune intreprinderea si ordonarea modului de desfasurare a muncii acestuia.
Din punct de vedere dinamic a organiza inseamna a studia modul de functionare a intreprinderii, a analiza felul in care sunt puse in miscare mijloacele de care dispune pentru a atinge obiectivele pe care aceasta si le fixeaza.

Folosirea eficienta a resurselor depinde de cadrul organizational creat in fiecare intreprindere. Problema fundamentala a organizarii consta in mentinerea stabilitatii interne a intreprinderii, printr-o continua adaptare a structurilor acesteia la exigentele pietei concurentiale. Acest proces dinamic se realizeaza in doua planuri: in primul plan se stabileste cadrul structural de ansamblu, prin care se proiecteaza structurile organizatorice si de conducere, concomitent cu stabilirea structurii de productie; in planul al doilea se organizeaza diferitele componente ale sistemului tehnico-productiv si economico-social (alocarea resurselor si organizarea folosirii lor eficiente, organizarea sistemului de productie, gestionarea productiei si a vanzarilor, gestiunea financiara etc.)

Dupa H.Mintzberg, structura este osatura organizarii, este maniera in care sunt repartizate sarcinile si responsabilitatile15.

IV.2. Structura organizatorica -expresie a organizarii intreprinderii

Structura unei organizatii poate fi definita ca o suma totala a mijloacelor utilizate pentru a repartiza sarcinile diferite si pentru a asigura coordonarea necesara intre acestea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.