Introducere in geomorfologie

Trimis la data: 2009-03-20
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin_C
Dimensiune: 251kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
FORMA DE RELIEF repr. o combinatie geometrica simpla a suprafetei scoartei terestre sau a unei parti a acesteia si a carei unitate rezulta din geneza in cea mai mare parte comuna a partilor acestei.
RELIEFUL TERESTRU repr. totalitatea asperitatilor pozitive si negative pe care le are scoarta terestra, atat in domeniul oceanic, cat si in cel al uscatului.
GEOMORFOLOGIA este geostiinta care studiaza formele de relief atat dpdv al genezei, varstei si succesiunii fazelor de evolutie al dimensiunilor (morfometric), al fizionomiei (morfografic), al derularii proceselor actuale de modelare (morfodinamic) si de asemenea al repartitiei spatiale, dpdv al importantei practice, aplicative.

Cursuri similare:

. Relieful terestru este rezultatul confruntarii dintre 2 mari categorii de forte pe de-o parte fortele interne (geologice) si fortele externe (agentii de modelare a scoartei). Acestia din urma au tendinta de a diminua ceea ce au creat fortele interne = exprimarea legii unitatii si luptei contrare din filosofia dialectica.
II. Legea dezvoltarii selective a dialectului datorita diferentei de masa, volum, energie, agentii modelatori ai scoartei in foarte variate forme de existenta si a spatiilor diferite afectate, relieful terestru va avea aspecte diferite de la loc la loc si de la un ciclu climatic la altul.

III. Legea repartitiei spatiale a reliefului- la nivelul scoartei terestre marile ansambluri morfo-structurale sunt repartizate in fc. de legea evolutiei geotectonice a planetei noastre. In timp ce formele de debut trebuie corelate cu tipurile si subtipurile climatice prin individualizarea zonelor si etajelor climtice.
IV. Legea dezvoltarii progresive a reliefului: formele d relief au o evolutie graduala (apar, se dezvolta si mor) si in acelasi timp are drept rezultat individualizarea de serii de forme de relief.

A fost lansata in 1899 de William Moris Davis. O regiune parcurge de-a lungul unui ciclu geologic de 3 stadii de evolutie, evolutia fiind marcata de "competitia" dintre factorii interni si factorii externi erozionali.Davis considera ca relieful parcurge 3 stadii:
- tinerete- maturitate: inaltimile se diminueaza, versantii se tesesc, iar vaile devin treptat tot mai largi- batranete: interfluviile se prezinta ca suprafete netede sau larg ondulate, rotunjite, dominate pe alocuri de martori de eroziune (monodockuri). Aceste monodockuri pot fi de natura litologica sau monodockuri pozitionate in zona axiala a interfluviilor, adica acolo unde eroziunea a fost mai slaba.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.