Introducere in informatica

Trimis la data: 2011-05-24
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 7.90 / 10
Downloads: 80
Autor: Alexandru Vasilescu
Dimensiune: 839kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reprezentarea numerelor in calculatoare. Definitie: Sistemul de numeratie este format din totalitatea regulilor de reprezentare a numerelor cu ajutorul unor simboluri numite cifre. Sisteme de numeratie: pozitionale (ex.sistemul zecimal, binar etc)si nepozitionale ( ex. sistemul roman ). Un sistem de numeratie pozitional este caracterizat prin baza = reprezinta numarul total de simboluri. Cifrele au o anumita pondere in functie de pozitia lor. Definitie: Un numar N format din parte intreaga si parte fractionara se poate reprezenta in baza b.

Cursuri similare:

TIMPUL DE ACCES LA MEMORIE: In calculator se folosesc atat suporturi magnetice cat si electronice pentru stocarea pe o perioada scurta sau pe o perioada indelungata a informatiei binare. Memoriile magnetice (hard disck-ul, disckette-le, etc.) nu fac parte din calculatorul propriu-zis, ele constituind componente periferice importante, dar care nu participa direct la procesul de prelucrare a informatiei prin executia instructiunilor din program.

In procesul de executie, programul se afla intr-o memorie electronica unde-i stocat sub forma de coduri binare de tip instructiune si de tip date. In decursul prelucrarii procesorul extrage din memorie cate un cod tip instructiune si-l aduce in procesor unde il interpreteaza si-l executa dupa care extrage din memorie urmatoarea instructiune etc.
Durata executiei unei instructiuni, Ti, are doua componente: Ti = Tprel + Tacces.

Timpul de prelucrare Tprel este folosit de procesor pentru decodificare si executia operatiei definite in codul respectiv al instructiunii. Timpul de acces Tacces este timpul scurs din momentul la care procesorul solicita de la memorie eliberarea unui anumit cod pe magistrala si pana la prezenta lui pe magistrala (extractia).

Acest Tacces trebuie sa fie mai mic decat perioada de tact, T a ceasului procesorului. Daca frecventa de ceas a procesorului este f = 100 MHz, atunci timpul de acces la memorie trebuie sa fie sub 0.001 microsecunde. Progresul tehnologiilor de fabricatie a memoriei a condus la timpi de acces foarte mici.

Timpul de acces foarte mare al memoriilor pe suport magnetic le-a facut de neutilizat ca memorii operative in calculatoarele actuale, la care viteza de prelucrare a informatiei binare este esentiala.

LOCATII SI CELULE DE MEMORIE. MAGISTRALE: Memoria electronica din calculator este structurata pe OCTETI. Fiecare octet de memorie este o LOCATIE la ADRESA careia se poate memora un cod binar de 8 biti. Adresa fiecarei locatii este exprimata printr-un cod binar.

Daca memoria respectiva are o capacitate de 64 Kocteti sunt necesare 64x1024=65536 adrese distincte, adica 216 adrese. Pentru obtinerea acestui numar de coduri binare de adrese sunt necesari 16 biti, se spune ca aceasta este lungimea codului de adresare a memoriei. Exprimate HEXA aceste adrese vor fi: 0000H; 0001H; 0002H; ... ; FFFEH; FFFFH.

Fiecare locatie de cate 1 octet este compusa din 8 celule de memorie de un bit realizata pe baza unui circuit electronic elementar de memorie numit BISTABIL. Denumirea lui vine de la faptul ca acesta poate ramane in starea cu unu la iesire sau cu zero la iesire dupa inscriere, deci poate memora.
Comunicatia procesorului cu memoria externa M se face prin grupuri de linii de legatura numite magistrale. De exemplu pentru transmisia paralela (simultana), de la procesor la memorie, a celor 16 biti de adresa se foloseste o magistrala de adrese care are 16 linii, ca in figura urmatoare. Aceste linii formeaza magistrala de adrese (mA) pe care sunt transmise catre memorie coduri sau "cuvinte" cu 16 ranguri: A15, A14, A13, A12, ..., A3, A2, A1, A0.

Magistrala de date este grupul de linii pe care se face schimbul de informatii ale celor 2 entitati ale tandemului procesor - memorie. Pentru a transporta in paralel (simultan) toti cei 8 biti dintr-o locatie, magistrala de date (mD) are opt linii.

Spre deosebire de mA, pe mD transmisia informatiei se poate face in ambele sensuri: PROCESOR → MEMORIE cand procesorul "CITESTE" locatia adresata. PROCESOR a�� MEMORIE cand procesorul "SCRIE" in locatia adresata
Pentru a avertiza memoria despre intentia de a scrie sau de a citi codul existent la adresa respectiva procesorul foloseste o a treia magistrala numita magistrala de comenzi (mC) formata din cel putin 2 linii: WR (write) si RD (read)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.