Introducere in ingineria electrica II

Trimis la data: 2010-08-03
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 6.70 / 10
Downloads: 57
Autor: Pelin Bogdana
Dimensiune: 22kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Masurarea marimilor care caracterizeaza un fenomen fizic constituie baza cercetarii experimentale a starilor, transformarilor si interactiunilor specifice proceselor fizice.Procesul de masurare asociaza proprietatilor sistemelor fizice marimi matematice. Marimea matematica ce reprezinta raportul dintre proprietatea fizica si unitatea sa de masura reprezinta masura sau valoarea marimii fizice relativa la unitatea aleasa.Un proces de masurare implica utilizarea unor mijloace de masurare (aparate, instrumente, instalatii) si a unor metode de masurare (reguli, principii).

Cursuri similare:

Un proces de masurare implica utilizarea unor mijloace de masurare (aparate, instrumente, instalatii) si a unor metode de masurare (reguli, principii). Mijloace de masura ideale nu exista, ceea ce face ca valoarea masurata sa fie intotdeauna afectata de o incertitudine de masurare, respectiv sa fie intotdeauna diferita valoarea reala.

Obiectivul unui proces de masurare consta in determinarea valorii masurate si a limitelor intre care se afla valoarea reala a marimii de masurat. De exemplu, daca un ampermetru indica valoarea masurata I = 10A, iar pe baza caracteristicilor metrologice ale aparatului se estimeaza incertitudinea de masurare 0,005A, rezultatul masurarii este I = 10 0,005A.

Clasificarea marimilor. Marimile masurabile se diferentiaza in principal in functie de sursa de energie necesara efectuarii masurarii si de modul de variatie in timp. Exista: - marimi masurabile active (de exemplu temperatura, tensiunea electrica), unde energia de masurare este preluata de la fenomenul supus caracterizarii. In acest caz exactitatea masurarii este cu atat mai buna cu cat energia de masurare este mai mica, astfel incat procesul de masurare sa afecteze fenomenul intr-o masura cat mai redusa.

- marimi masurabile pasive (de exemplu rezistenta electrica). In acest caz se face apel la o marime auxiliara activa care ofera energia de masurare; important este in acest caz ca marimea auxiliara sa nu afecteze marimea de masurat.

Mijloacele (aparatele) de masura pot fi analogice sau numerice. Rezultatul masurarii cu aparate analogice indicatoare este apreciat de operator prin pozitia unui element indicator (ac, spot) in lungul unei scale gradate. Pozitia indicatorului este dependenta (analoaga) marimii de masurat, care de fapt a provocat deplasarea indicatorului din pozitia de repaus.

Aparatele analogice inregistratoare traseaza pe un suport curba de variatie in timp a marimii masurate.Aparatele de masura numerica sau digitale indica rezultatul masurarii sub forma numerica pe un sistem de afisaj.Metodele de masurare pot fi:

- metode de deviatie, care folosesc aparate de masura analogice sau digitale, a caror deviatie este data de marimea masurata;
- metode de comparatie (de nul), in care rezultatul masuratorii se obtine prin compararea marimii de masurat cu o marime cunoscuta; operatia de masurare necesita un aparat denumit indicator de nul.

Daca ne referim la masurarea unor marimi electrice, putem exemplifica cateva tipuri de aparate de masura:
- ampermetre, galvanometre, pentru masurarea intensitatii curentului electric;
- voltmetre, pentru masurarea tensiunii electrice;
- wattmetre, pentru masurarea puterii electrice active;
- contoare, pentru masurarea energiei electrice;
- frecventmetre, pentru masurarea frecventei;
- fluxmetre, pentru masurarea fluxului magnetic;
- teslametre, pentru masurarea inductiei magnetice;
- permeametre, pentru masurarea curbei B(H).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.