Introducere in istoria economica a Romaniei

Trimis la data: 2010-08-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 11
Autor: Razvan Banu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Importanta studierii istoriei economice
Studierea evolutiei economice, a spatiului romanesc a suscitat interesul numerosilor specialisti si teoriticieni ai doctrinei economicecu scopul de a declara de a intelege mecanimsele ce guverneaza dezvoltarea economica a unei comunitati pe termen scrut, mediu si lung.Primele preocupari in aceasta directie au cel mult un caracter descriptive si urmaresc prezentarea nu doar a aspectului economic ci in principal a celui social si politic.Cronicarii moldoveni sau munteni, Dimitrie Cantemir, reliefeaza trasaturile specifice ale principatelor romane relizand o fresca utila asupra nivelului relatiilor economice si sociale la romani.

Cursuri similare:

De partea cealalta in Transilvania statutul politic, social si economic al romanilor transilvaneni este amintit in operele reorezentantilor Scolii Ardelene, operele. Reprezentatei democratiei pasoptiste si mai ales in cadrul miscarii memorandiste.

Interesul pentru partea economica este din ce in ce mai present in cadrul secul al XIX-lea, nume precum Kogalniceanu, Ghica sau Bratianu. Balcescu punandu-si punandu-si definitive aprenta istoriei gandirii economice.Debutul sec XX aduce cu sine o crestere a preocuparilor in directia dezvoltarii si modernizarii economiei romanesti, teoria sincronismului avand suficienti de multi adepti atat, in mediul politic cat mai ales in mediul economic.

Participarea Romaniei la primul Razboi Mondial si relizarea Marei uniri va adduce cu sine nu doar importanta transformarii politice, dimpotriva va constitui un moment de relansare a polticilor economice si sociale in noul context dat de Unirea tuturor provinciilor romanesti si creearea unei piete unice nationale de peste 17 milioane de locuitori.

In perioada interbelica dezvoltarea economica a Romaniei a dus in discutie necesitatea dezvoltarilor provinciei romanesti aflate intr-un inferior stadium de dezvoltare economica si scoiala dar care prin potentialul lor economic puteau adduce un aport pretios economiei nationale(Basarabia, Bucovina, Oltenia, Dobrogea).Perioada interbelica reprezinta nu doar din punct de vedere economic si din vedere politic sau cultural un maxim atins de Romania intrucat dupa cel de-al Doilea razboi mondial situatia economica si geopolitica a Europei nu va mai permite Romaniei sa joace un asemenea rol nici la nivel mondial si nici la nivel european.

Dupa 1945 eforturile in directia teoritizarii economiei nationale si in principala gandirii economice au fost umbrite de implicarea factorului politic care va urmari instituirea unor noi relizari denumite ideologic democratii populare.

Dominatia sovietica va fi omniprezenta dupa 23 august 1944 si va urmari in mod constant anihilareaoricaror forme de opozitie a intelectualitatii romanesti si in paalel va induce opiniei publice sentimental ca noua ideologie comunista este cea justa.Din punct de vedere economice implicatiile sunt majore in sensul ca unui raport normal intre cerere si oferta o se opune planificarea centralizata iar proportatii private I se opune acum proprietatea de stat omniprezenta la toate nivelel societatii.Autoritatile se straduiesc acum sa implementeze nu doar un nou regim politic ci si unul economic fapt ce va contribui la catalogarea acestui regim ca fiind drept unul totalitar.

Dupa 1989 situatia politica si economica a Romaniei se inscrie pe niste coordinate specifice a fostului spatiu communist din Europa Centrala si de Rasarit, trecandu-se la implementarea unei democratii reale pe plan politic iar, pe plan economic si social la liberalizarea raportului dintre cerere si oferta si instituirea unor masuri sociale de reala protectie a cetateanului..
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.