Introducere in obiectul si metoda dreptului si comunicarii sociale

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Merisoreanu Aniela
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Argumente in favoarea existeneti unui dr al comunicarii sociale:
" Comunicarea nu este o functie separate adaugata celorlalte, ea este primul nostru instrument de munca, toate demersurile noastre sunt demersuri de comunicare, actul de invatamant, munca administrative trec prin comunicare pt a-i instrui si a-i educa, a-i informa. In lucrarea "Societatea cucerita de comunicare" Bernard Miege vorbeste de mai multe forme de comunicare enumerand nu intr-o maniera limitative comunicarea politica, publica, locala, stiintifica etc.

Cursuri similare:

Libertatea cuvantului nu poate fi inteleasa numai ca o absenta a interdictiei de care profita doar o minoritate. Importanta protejarii pune ca principiul beneficiu al libertatii de exprimare a fost evidentiata cu scopul de a pondera puterea guvernantilor dar in acelasi timp s-a subliniat importanta acestui subiectiv ca modalitate de a dezvolta o societate toleranta.

In absenta unei teorii unice se poate adopta sugestia potrivit careia libertatea de exprimare are mai multe principii.
Un prim principiu refelecta finalitatea guvernarii democratice interzicand guvernantilor sa suprime discursul ideologic si politic formulat de critici.Un al doilea principiu este justificat de cautarea adevarului pe "piata ideilor" protejand cercetarea stiintifica.Al treilea principiu protejeaza afirmarea de sine aparand expresia artistica..

In dr-ul intern libertatea de exprimare este reglementata de art 30 din C in calitate de lege fundamentala, iar cf art 11,20 din C din dr-ul intern fac parte si Conventia Europeana a Dr-urilor Omului (CEDO), care reglementeaza libertatea de exprimare la art 10, precum si Declaratia Universala a Dr-urilor Omului, care reglementeaza acelasi dr subiectiv la art 20. Libertatea de exprimare trebuie privita si analizata in raport cu libertatea de opinie sau libertatea constiintei,pe de-o parte, si cu dr-ul la informatie pe de alta parte.

Avand in vedere faprul ca toate cele 3 categorii de libertati au ca scop implinirea intelectuala, ele pot fi intitulate libertati ale spiritului, insa cu caracteristici proprii pt fiecare in parte. Astfel art 29 al 1 determina in mod imperative ca libertatea gandirii si a opiniilor nu poate fi ingradita sub nici o forma, iar nimeni nu poate fi constrans sa gandeasca altfel decat cf propriilor principii.
Art 30 consemneaza faptul ca libertatea deexprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin sunete, viu grai, prin scris, prin imagini sau prin orice alte mijloace de comunicare in public sunt inviolabile.

Art 31 din C consacra faptul ca dr-ul unei personae de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradita. Libertatea de exprimare este aparata de art 10 din Conventia Internationala a dr-urilor Omului eleborata in cadrului Consiliului Europei deschisa pt semnare la Roma la 4 nov 1950 si intrata in vigoare in sept 1953. Aceasta a urmarit implementarea colectiva a unor dr-uri enuntate in Declaratia Univ a dr-urilor omului din 1948, motiv pt care au fost create 3 institutii:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.