Introducere in organizarea canonica a misiunii Bisericii

Trimis la data: 2010-05-04
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 24
Autor: Valeria Minculescu
Dimensiune: 113kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum precizam in cursul introductiv din anul III, Manifestandu-se in societate, Biserica este nevoita sa imbrace o haina lumeasca, institutionala. Caracterul institutional al Bisericii este un mijloc necesar in lume, dar el nu trebuie sa devina un scop in sine. Biserica imbraca haina institutiei, dar este nevoie ca prin aceasta haina sa transpara lumina harului. Caracterul institutional nu trebuie sa incorseteze identitatea eshatologica, ci doar sa ajute Biserica sa se faca inteleasa si acceptata de lumea aceasta dominata de mentalitatea institutionala.

Cursuri similare:

La o analiza mai aprofundata observam ca termenul grec synodos exprima notiunea de adunare iar cel de concilium desemneaza in primul rand o intentie comuna pentru ca toti sa se conduca in acelasi duh . Istoricii dreptului canonic afirma ca in vechime nu exista o distinctie formala intre cei doi termeni, si ca in occident, doar in ultima vreme s-a facut o distinctie formala intre cei doi termeni synodos fiind folosit pentru synodul eparhial, iar concilium pentru o adunare mai larga .

In limbajul patristic, sinonimul termenului synodos este συνεδριον. Termenul Collegium nu are corespondent in limba greaca si a fost tradus cu termenul κολληγιον .Principiul Sinodal este principiul conform caruia, conducerea Bisericii se realizeaza dupa modelul sinodului apostolic, responsabilitatea si autoritatea in Biserica avant un aspect de comuniune in slujire.

Elementul colegial face parte integranta din principiul sinodal, si nu putem vorbi despre sinodalitate fara sa ne referim si la colegialitate si nici de colegialitate in afara sinodalitatii. Sinoadele sunt organe colegiale. Ele nu pot fi considerate doar ca organe consultative ale unei conduceri monarhice. Biserica veche n-a cunoscut o separare intre sinodalitate si conciliaritate .

Comuniunea dintre episcopi in cadrul sinodalitatii este cea care garanteaza buna intelegere in Biserica. Astfel Sinodul nu este un consiliu al responsabililor, ci este o manifestare a comuniunii a Bisericilor locale. Din acest motiv, in Sinod, episcopul poarta cu sine intreaga Biserica ce i-a fost incredintata.Arhetipul unitatii sinodale a Bisericii este Sfanta Treime iar prototipul oricarei sinaxe sinodale este sinaxa euharistica, dar adunarea sinodala nu trebuie sa fie confundata nici cu sinaxa euharistica si nici cu comuniunea bisericeasca .

Comuniunea bisericeasca se afirma in primul rand prin intermediul comuniunii episcopal-sinodale. In cadrul comuniunii bisericesti nici o autoritate nu se poate exprima altfel decat in spiritul colegialitatii sinodale .Institutia sinodala si forma de conducere a Bisericii dupa principiul colegial-sinodal sunt proprii Bisericii care nu este nici o democratie de tip parlamentar, nici o autocratie si cu atat mai putin o monarhie, deoarece puterea si constitutia sa nu vin decat de la Hristos

Colegialitatea episcopala sacerdotala si colegialitatea sinodala sunt doua realitati ecleziologice distincte.Sinodul Mitropolitan si Sinodul Bisericii autocefale sunt doua forme de manifestare a sinodalitatii. Arhiereii sunt icoane ale prezentei lui Hristos dar sunt si icoana trupului lui Hristos. Daca arhiereii inceteaza sa fie icoana Bisericii pe care o pastoresc, atunci ei nu mai sunt subiect al sinodalitatii.

Putem vorbi sespre o sinodalitate episcopala si despre o sinodalitate mixta.Sinodalitatea se manifesta si in celelalte organe de conducere a Bisericii Ortodoxe Romane. Adunarea parohiala, Adunarea eparhiala, Adunarea National-Bisericeasca, Consiliul parohial, Consiliul Eparhial, Consiliul National Bisericesc sunt forme de manifestare a sinodalitatii. Aici observam termenii Sinod si consiliu, trebuie sa facem distinctia intre consiliu ca organ care reuneste consilieri si consiliu, traducerea in limba romana a termenului latin Concilium.

Principiul sinodal isi gaseste expresia si in canoanele 37 ap. ; .4,5,6, Iec. 6 IIec.Este numit si principiul constitutional bisericesc, sau principiul alcatuirii si lucrarii organice a bisericii.Acest principiu consta in esenta din randuiala canonica creata pe cale de practica indelungata potrivit careia intreaga activitatea bisericii se desfasoara prin actiunea comuna a tuturor membrilor ei. Fondul dogmatic al acestuia deriva din invatatura dogmatica despre natura Bisericii.

Acest principiu mai este numit si A© al participarii mirenilor la lucrarea Bisericii A>>. In Biserica ortodoxa nu exista o armonie totala in ceea ce priveste nivelul de participare al mirenilor in administrarea puterii bisericesti. Constanta este insa constiinta comuna ca fara participarea mirenilor, nu se poate vorbi despre o deplina lucrare a Bisericii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.