Introducere in publicitate

Trimis la data: 2010-05-11
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 102
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 38
Autor: Tanasa Manuela
Dimensiune: 152kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Majoritatea lucrarilor de specialitate din domeniu subliniaza ca RP sunt, in primul rand, o activitate practica si anume, o practica de comunicare, astfel ca, pentru insusirea acestei practici sunt suficiente cunoasterea unor strategii si tehnici specifice, insotite de formarea unor deprinderi (cum ar fi, de exemplu, cele de comunicare interpersonala, tehnicile de negociere sau chiar look-ul personal). Acest lucru este doar in parte adevarat. Pentru ca este foarte clar ca atat strategiile si tehnicile, cat si deprinderile sunt consecinta valorificarii specifice domeniului a unor teorii - in cazul nostru, filosofice, culturale, sociologice si mai ales psihologice, semiotice si lingvistice, la care se pot adauga multe altele, pentru ca RP sunt prin excelenta interdisciplinare - teorii care, asa cum pare a fi opinia majoritatii lucrarilor de specialitate, nu trebuie sa fie neaparat cunoscute agentului RP, un practician inarmat cu o metodologie precisa, desprinsa din abstractul teoretic.

Cursuri similare:

Exista o lista de discipline, fiecare urmand sa adauge domenii, potrivit specializarii preferate. Totusi parcurgerea unor discipline este, obligatorie. Aceste discipline sunt:Conducere auto;Cunoasterea meseriilor; Documentaristica si tehnici de informare; Drepturile omului si Bioetica; Istoria Romaniei, Legislatie publica, Limbi straine; Management informational; Mijloace de comunicare; Retorica si prezentare in public; Organizarea si conducerea intreprinderii de stat si private; Sociologie; Teoria jocurilor si a negocierii; Utilizarea calculatoarelor.

Acestora, autorii le mai adauga inca 16 discipline, dintre care nu lipsesc Dreptul, Istoria religiilor si Politologia. Oricine trebuie sa recunoasca necesitatea unui fond, nu atat solid, cat divers, de cunostinte in pregatirea agentului RP. Agentul RP nu trebuie sa ramana numai un simplu "executant" al proiectelor unor savanti, care si-au asumat doar ei sarcina de a elabora niste instrumente, ci are dreptul si obligatia de a cunoaste, macar in general, care sunt principalele aspecte ale bazelor teoretice ale profesiunii sale.

Aceasta conditie este nu "mai buna", ci "mai eficienta", pentru ca ii confera practicianului o anumita siguranta, desi auzim de multe ori ca nu este nevoie sa cunosti principiul telefonului ca sa-l poti utiliza. Daca dorim ca practicianul RP sa ajunga, concomitent cu prestatia sa, un creator cu idei originale este absolut necesar ca el sa fie inarmat cu informatiile esentiale din domeniile care au "alimentat" principiile propriei sale activitati.

CE SUNT RELATIILE PUBLICE?
RP sunt o forma specifica de comunicare interumana. Cand spunem "specifica" intelegem ca exista trasaturi particulare care diferentiaza RP de alte forme de comunicare si in special de jurnalistica. RP sunt o forma specifica de persuasiune. Si propaganda si publicitatea (Advertising) sunt forme de persuasiune. RP se diferentiaza de ele, pentru ca nu se manifesta "agresiv", cel putin in aparenta.

RP formeaza, promoveaza si mentine imaginea unei organizatii. Cuvantul imagine este un cuvant-cheie in PR si chiar s-ar putea spune ca este principalul lor obiect de activitate. Departamentul sau agentia PR este "vocea" organizatiei. RP nu vinde, profitul sau consta in bunavointa publicului. Scopul esential al comunicarii PR este castigarea simpatiei publicului pentru organizatia pe care o serveste.

In felul acesta departamentul sau agentia PR este, in acelasi timp, si "urechea" organizatiei. RP sunt un mediator intre o organizatie si publicul sau existent sau potential. PR prelucreaza mesajul brut al organizatiei, potrivit asteptarilor si preferintelor publicului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.