Introducere in semiotica

Trimis la data: 2010-11-06
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 5.71 / 10
Downloads: 13
Autor: Luminita Crasulescu
Dimensiune: 61kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Provenit prin filiera franceza, verbul a comunica are in limba romana un "frate bun", fapt ce ne indreptateste sa vorbim de existenta unui dublet etimologic. Cu transformarile proprii trecerii de la latina vulgara la proto-romana, lat. communicare a fost mostenit sub forma a cumineca, avind sensul de "a se impartasi" (in acceptia ritualului crestin). Intelesul exista si in latina tarzie, unde a dat nastere lui excommunicare, adica "a opri de la impartasanie" - ceea ce echivala cu excluderea din comunitatea religioasa. Iata cum pentru pentru noi, romanii, sensul originar al comunicarii este deopotriva profan si sacru: comunicarea sta la baza organizarii sociale, mijlocind raporturile "orizontale" dintre oameni.

Cursuri similare:

Cand trebuie sa defineasca comunicarea, majoritatea vorbitorilor se gindesc la "a aduce la cunostinta", "a da de stire" sau "a informa". Comunicarea inteleasa ca proces are la baza patru componente fundamentale: emitatorul, canalul, informatia si receptorul. Esenta procesului consta din transferul sau trimiterea informatiei de la receptor la emitator.

Acest model elementar trebuie insa extins deoarece comunicarea nu se incheie niciodata cu simpla preluare sau receptare a informatiei. In primul rand, nu trebuie omisa circulatia informatiei si in sens invers (feed-back), deoarece comunicarea nu se realizeaza decat in vederea obtinerii unui raspuns. In al doilea rind, comunicarea este un process intentional: emitatorul transmite receptorului o informatie prin intermediul unui canal cu scopul de a produce anumite efecte asupra receptorului.

In al treilea rand, toata aceasta "desfasurare de forte" nu s-ar dovedi pe deplin eficienta daca nu s-ar acorda importanta atat codajului cat si decodajului mesajului transmis. In al patrulea rand, nu trebuie ignorata nici posibilitatea aparitiilor unor erori de codare sau decodare, precum si imixtiunea unor factori perturbatori. Toate aceste elemente vor diminua resusita comunicarii.

Privita ca un act de punere in relatie a emitatorului cu receptorul, comunicarea poate fi inteleasa drept "ansamblul proceselor fizice si psihologice prin care se efectueaza operatia punerii in relatie cu una sau mai multe persoane in vederea obtinerii unor anumite obiective."Raspunsul este un mesaj returnat de receptor ca reactie la stimulul expediat de emitator, iar uneori poate proveni chiar de la emitator, ca reactie la propriul mesaj.

Finalitatea procesului de comunicare exista in masura in care mesajul codificat de emitator este decodificat si acceptat de receptor. Cunoasterea codului informatiei oblige la respectarea semnelor si simbolurilor folosite, iar eventualele erori vor putea fi cu usurinta detectate si corectate. Cind semnificatia este codificata in cuvinte, mesajul este unul de tip verbal, iar comunicarea este verbala. Daca semnificatia este purtata prin altceva decit cuvinte, mesajul si comunicarea sunt non-verbale.

Continutul si maniera in care se comunica se afla sub influenta contextului comunicarii. Evaluarea lui implica analiza mai multor dimensiuni contextuale: fizica, temporala, culturala, sociala si psihologica. Capacitatea de comprehensiune a receptorului nu trebuie niciodata ignorata, iar mesajul trebuie atent construit.

Inteligibilitatea unui mesaj este data nu numai de aportul de noutate in forma si continut, dar si de structura lui mult prea elaborata, sau dimpotriva, mult prea banala si previzibila. Schimbul de mesaje intre participantii angrenati in comunicare devine interactiune. In functie de numarul de participanti in retelele de comunicare instituite la un moment dat, putem distinge doua tipuri de comunicare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.