Introducere in sociologie economica

Trimis la data: 2010-01-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Iantu Emilian
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca orice stiinta, si sociologia incearca sa explice anumite paradigme ( paradigma faptului social, paradigma comportamentului social - exista modele pe care comunitatea ni le inoculeaza). Ea penduleaza intre doua domenii majore: un domeniu teoretic-explicativ si un domeniu empiric (domeniul faptelor). Sociologia opereaza cu un limbaj specific , conceptual ( conceptele = termeni ai limbajului stiintific cu unisemie; conceptele pot fi societare, regionale, particulare). Dat fiind ca aceste conceptii sunt abstractii, ele pot fi valorificate prin raportarea la domeniul empiric.

Cursuri similare:

Cadrul cosmologic este alcatuit din elemente definitorii ale spatiului unei comunitati ( reteaua hidrografica, forma de relief - litosfera, succesiunea anotimpurilor - atmosfera, biosfera). Litosfera influenteaza modul de asezare in spatiu al comunitatilor. Comunitatile de campie dunt adunate, in timp ce comunitatile de dealuri sau munte sunt risipite. Forma de relief favorizeaza si anumite ocupatii ( prin bogatiile subsolului au realizat o dezvoltare maxima). Succesiunea anotimpurilor marcheaza ritmul de viata al comunitatilor. Activitatea devine mai intense primavara, vara, toamna si mai putin intensa iarna.

Biosfera influenteaza tipul activitatilor preponderente (o fauna bogata impune predominanta activitatii zootehnice in timp ce o flora bogata genereaza activitati preponderant agrotehnice). Determinarea exercitata de cadrul natural nu este insa absoluta, comunitatile influentand la randul lor mediul natural in urma concretizarii valorilor culturale in bunuri de civilizatie.

Orice comunitate isi dezvolta o perspectiva asupra lumii in principiu in armonie cu mediul existential. Evolutia diferentiata in timp dar si contactul dintre diverse comunitati genereaza in anumite conditii preluarea valorilor vehiculate intr-o comunitate sau alta si adaptarea la conditiile locale. Alaturi de circuitul bunurilor exista si un circuit al valorilor. Preluarea valorilor altor comunitati trebuie realizata insa critic prin adaptarea la conditiile locale intrucat o preluare necritica poate duce la structurarea unei culturi neorganice si implicit la concretizarea acesteia intr-o civilizatie ce intra in conflict cu mediul.

Cadrul biologic reprezinta cadrul constant din existenta biologica a indivizilor, biosociologia incercand sa vada in ce masura diferentele sociale existente influenteaza ritmul de dezvoltare al comunitatilor. Pe baza ideilor organiciste ale lui M. Spencer o serie de biosociologi au avansat teoria dezvoltarii rasiale inegale si a superioritatii rasei albe ( teoria europocentrica). Daca in comunitatile umane si intre ele functioneaza legea selectiei naturale atunci rasa cea mai adaptata ajunge inevitabil sa le domine pe celelalte, sa le preia resursele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.