Introducere in stiinta contabilitatii

Trimis la data: 2009-05-01
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 111
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_G
Dimensiune: 154kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Astazi contabilitatea este definita din doua perspective:
1. Din perspectiva doctrinara, in contextul careia contabilitatea este un concept elaborat, cu valente istorice si semnificatii practice. Teoria economica actuala defineste contabilitatea ca "domeniu si instrument de cunoastere a realitatii economice, referitoare la resursele economice separate patrimonial. Contabilitatea este apreciata ca fiind, concomitent, o tehnica, o stiinta si un limbaj economic" .

Cursuri similare:

In conceptia profesorului Bernard Colasse, contabilitatea reprezinta un sistem de afirmatii logice, un ansamblu de cunostinte teoretice, de concepte si principii, verificate prin practica si circumscrise unui domeniu determinat, respectiv universul economic.
Daca stiinta este definita ca "un sistem de cunostinte avand un obiectiv determinat si o metoda proprie" , atunci contabilitatea este o stiinta sociala aplicativa, care se aseamana cu geografia sau istoria.
Asa cum sublinia B.

Colasse, atat contabilitatea cat si geografia vizeaza nevoile de informare ale omului si sunt confruntate cu problemele corespondentei dintre spatiul real (intreprinderea si respectiv teritoriul) si spatiul descris (planul contabil si harta). Harta geografica, ca si documentele contabile de sinteza sau planul contabil, sunt constructii rationale si spatii formal definite de stiinta. Ele fiind reprezentari ale realitatii, pot face obiectul unor erori, dar in egala masura si a unor metode foarte subtile de manipulare.

Contabilitatea utilizeaza atat metodologii ale stiintelor teoretice, cat si metodologii ale stiintelor experimentale, motiv pentru care unii autori considera contabilitatea o stiinta sociala si o stiinta aplicativa.Trecerea de la societatea industriala la societatea informationala, de la intreprinderea producatoare de bunuri la intreprinderea producatoare de informatii, la sfarsitul secolului trecut, a impus delimitarea unui nou domeniu al cunoasterii, acela al stiintelor de gestiune.

Stiintele de gestiune sunt constituite dintr-un ansamblu eterogen de cunostinte teoretice si practice referitoare la comportamentul organizatiilor, in general, si al intreprinderilor, in special. Unele cunostinte vizeaza gestiunea intreprinderii structurata pe functiile sale, functia de productie, functia comerciala, functia financiar-contabila, functia de cercetare-dezvoltare, functia de personal etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.