Introducere in stiinta materialelor

Trimis la data: 2009-08-31
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Iustina_M
Dimensiune: 360kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Materialele se regasesc in orice activitate umana, fiind un factor determinant pentru dezvoltarea societatii de-a lungul istoriei omenirii in asa masura incat, anumite epoci istorice si-au luat denumirea de la materialele utilizate preponderent (epoca pietrei, epoca bronzului, epoca fierului). Fie ca exista ca atare in natura, fie ca sunt concepute de om, materialele reprezinta suportul oricarei activitati productive (de la agricultura si industria alimentara, pana la aeronautica si industria de armament).

Cursuri similare:

Daca se incearca o definire a materialelor, intr-o prima etapa se poate considera ca ele reprezinta acea parte a materiei universului alcatuita din substante ale caror proprietati le face utile in realizarea masinilor, dispozitivelor si a produselor. Asadar, material este grafitul din care este realizata mina de creion, cuprul din care se realizeaza cablul electric, cauciucul din anvelope, lemnul din mobila, etc.

Intr-un sens mai larg, sunt cuprinse in categoria de materiale si alte substante utilizate in anumite domenii (ingrasamintele chimice in agricultura, medicamentele in medicina) si chiar substante cu o utilizare mai larga cum sunt: apa (sub forma de blocuri de gheata utilizate la contructia iglu-urilor de catre eschimosi), aerul (in spume metalice care contin bule de aer,
produse petroliere (folosite la drumuri), etc.

Atitudinea diferitelor comunitati umane fata de materiale s-a modificat de-a lungul istoriei iar in prezent difera in functie de gradul de industrializare care influienteaza accesul lor la diferitele tipuri de materiale. Este cunoscut numarul mare de utilizari pe care unele colectivitati le dau putinelor materiale naturale pe care le pot procura in cantitatile necesare (bambusul pentru colectivitatile rurale din sudul Asiei, palmierul pentru multe populatii din Oceania sau blana si oasele de animale pentru populatiile nomade din Nordul extrem).

Comparativ cu acestea societatea de consum specifica statelor industrializate dispune de o gama foarte diversificata de materiale, mai cu seama materiale cu un grad mare de prelucrare, utilizate in aplicatii foarte restranse si pe o durata relativ redusa.
Materialele sunt supuse unor transformari continue realizand un vast ciclu care incepe cu obtinerea materiei prime (prin taiere, extractie, etc.), realizarea semifabricatelor (lingouri de metal, blocuri de piatra, cherestea s.a.) din care se fabrica ulterior profile din otel, cabluri electrice, beton, materiale plastice, placaje, utilizate pentru produsele finite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.