Introducere in studiul Istoriografie

Trimis la data: 2010-09-09 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 43
Autor: Manole Andra Dimensiune: 976kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Elementele fundamentale ale unei opere istorice erau urmatoarele: materialul , critica , organizarea si stiul. Primele doua elemente impuneau lucrarii adevar si soliditate, celelalte doua determinau organizarea si stilul, frumusetea operei. In final, concluziona Iorga, idealul istoricului este redarea trecutului asa cum a fost. Pentru istoricul Galbraith de la Cambridge, istoria era trecutul atata cat poate fi el cunoscut; Henri Irenee Marrou : istoria este cunoasterea trcutului uman. Henri Irenee Marrou sublinia ca prefera termenul de cunoastere si nu cel de naratiune, studiu sau cercetare, deoarece s-ar confunda finalitatea cu mijloacele, iar istoria se defineste tocmai prin adevarul pe cere-l elaboreaza.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

In general se poate afirma ca obiectul istoriografiei il reprezinta cercetarea intregii productii istoriografice de la inceputuri si pana in zilele noastre.Etimologia cuvantului istoriografie inseamna scrierea istoriei .

Istoriografia poate presupune mai multe acceptiuni: se poate vorbi de o istoriografie nationala care include, evident, toate scrierile istorice dintr-o anumita tara; exista apoi periodozari ale istoriografiei care determina aparitia unor termeni, cum ar fi: istoriografie medievala, istoriografie moderna, istoriografie contemporana.

De asemenea poate exista si o istoriografie strict legata de un eveniment sau fenomen. Ar fi o graseala sa reducem istoriografia doar la expunerea evolutiei stiintei istorice, deoarece un asemenea procedeu ar limita nejustificat campul de investigatie.

Privind din aceasta latura, obiectivul istoriografiei il constituie toate preocuparile efectuate de-a lungul timpului pentru a cunoaste trecutul uman. De asemenea istoriografia trebuie sa cerceteze evolutia metodelor de investigatie si raporturile dintre principiile metodologice si aplicarea lor in scrisul istoric.

Tot in atentia istoriografiei se afla si dezbaterea curentelor aparute de-a lungul timpului, de redare cat mai exacta a trecutului; sintetizand, problematica istoriografiei consta in urmatoarele aspecte:
2.1. probleme metodologice ;

Exceptand productiile istoriografice evreiesti, scrisul istoric in Vechiul Orient s-a dezvoltat lent si nu a inregistrat progrse remarcabile pana in epoca hellenistica. Materialele istorice se rezuma la inscriptii si liste regale care nu reusesc sa ofere decat imagini fragmentare despre istoria unei regiuni sau evolutia unui eveniment. Cele mai multe astfel de productii au fost redactate de preoti-scribi care nu au dovedit posesia simtului critic, atat de necesar istoricului.

Harta Karnak ce ilustreaza principalele temple
In cazul Egiptului se poate vorbi despre o istoriografie aulica emulata din ideologia curtii regale care se fundamenteaza pe esenta divina a monarhului. Dintr-o anumita optica aceasta ideologie a produs efecte nefaste asupra dezvoltarii scrisului istoric pe Valea Nilului. Cei care au notat faptele faraonilor pe papirus/piatra, au facut-o la odinul Coroanei, zugravindu-l pe monarh intr-o forma idealizata.

Ne retin atentia, din aceasta optica, doua relatari despre domniile unora dintre marii faraoni ai Egiptului; din vremea lui Tudmes al III -lea ne-au ramas asa-numitele Memorii de campanie care relateaza expeditiile sale din Asia. Faraonul este in centrul evenimentelor, iar abilitatea sa militara iesita din comun, a decis soarta bataliei de la Meghido. Tendinta spre glorificare este evidenta, daca tinem cont de faptul ca numele regelui apare mentionat de 23 de ori in 21 de fraze.

Cea de-a doua compozitie descrie campania lui Ramses al II -lea la Kades ; si aici numele regelui este in prim plan, el apare de 51 de ori in 43 de fraze. Asa cum rezulta din relatarea conservata, curajul sau si sprijinul tatalui ceresc Amon Ra au adus victoria armatei egiptene in fata trupelor hittite.

Cele doua inscriptii au fost, cu siguranta, elaborate in urma unor ordine primite de la faraoni. Limitele lor istorice se disting cu toata claritatea, ele cautand nu reconstituirea adevarului/respectarea faptului istoric asa cum a avut el loc, ci doar satisfacerea unor reguli ale ideologiei faraonice.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.