Inventar de valori personale

Trimis la data: 2010-04-05
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Sabina Ioana Lazar
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Individul poate fi descris in masura in care reactioneaza la anumite situatii, adica in functie de trasaturile caracteristice ale comportamentului sau. De asemenea, poate fi descris in termeni de motivatie cu referire, de exemplu la valorile de care este el atasat. Aceste doua tipuri de masuri sunt importante pentru evaluarea individului. Sistemul de valori al unei persoane poate servi la a determina ceea ce acesta face, sau la gradul de reusita al acesteia. Deciziile sale imediate, la fel ca si proiectele pe termen lung, sun influentate de propriul sau sistem de valori. Satisfactia sa personala depinde, in mod general de posibilitatea, mai mare sau mai mica de a-si exprima propriile valori in cadrul vietii cotidiene.

Cursuri similare:

S.P.V. este un chestionar scurt care necesita doar 15 min. pentru a-l trece in revista, dar care, in acelasi timp pastreaza o buna fidelitate. Constructia sa se bazeaza pe un numar mare de esantioane: elevi, studenti, salariati din mediul industrial, dar si alte categorii de adulti. Continutul de itemi este semnificativ relevant pentru fiecare din aceste categorii de grupuri. Puterea de discriminare ale scalelor elaborate prin intermediul analizei factoriale este aici foarte bine pusa in evidenta.

S.P.V. se prezinta sub forma de chestionar cu intrebari inchise continand 30 de serii a cate 3 afirmatii (triade). Pentru fiecare triada, subiectul indica afirmatia care reprezinta ceea ce este cel mai important pentru el, respectiv ceea ce este mai putin important. In fiecare triada, cele trei afirmatii prezentate se orienteaza catre valori diferite si au fost echilibrate in functie de indicele de preferinta (Gordon, 1953 b), tinand de dezirabilitatea sociala. In aceasta maniera, probabilitatea pentru care un individ alege o afirmatie ce i se pare d.p.d.v social favorabila este redusa.

In conditii de administrare normale, metoda alegerii fortate este mai putin supusa distorsiunii voluntare decat metoda chestionarelor clasice (cu DA vs NU, sau Adevarat vs Fals). Scalele sunt interpretate in parte prin continutul de itemi (3) care le compun si reflecta (cand subiectul obtine note ridicate) ceea ce are importanta pentru el. Nu sunt descrieri specifice corespunzatoare subiectilor in care notele sunt joase; se considera acesti subiecti nu acorda valoare la ceea ce este definit de catre itemii apartinatori scalei.

Continutul de itemi permite definirea scalelor astfel:Spiritul practic (P): a avea intotdeauna bani, a avea grija de ceea ce poseda persoana, a face doar ceea ce este rentabil, a trage maximul de profit pentru interesul propriu. Notele ridicate indica indivizi materialisti care prefera actiuni practice, cu utilitate imediata si / sau fiind avantajoase d.p.d.v. economic.Autorealizarea (A): nevoia de a rezolva probleme stringente, giranti a plasa foarte sus propriile criterii de reusita, a face tot ceea ce este posibil pentru indeplinirea lucrurilor semnificative, a reusi remarcabil in fiecare sarcina tinta.

Notele ridicate sunt obtinute de cei care considera de importanta mare reusita si progresul. Acesti indivizi prefera posturile care le permit autoprogresarea si cei care fac dovada de initiativa si unde eforturile personale sunt recompensate. Varietatea (V): a face lucruri noi si diferite, avea experiente variate, a putea calatori des, a se pune in situatii inedite si neobisnuite, a-i placea riscul. Subiectii care au obtinut note ridicate prefera sa nu se limiteze la campul lor de activitate. Prefera confruntarile cu situatii noi si diferite si apreciaza sarcinile care nu rutineaza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.