Inventarierea - procedeu al metodei contabilitatii

Trimis la data: 2009-03-29
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriela Borfescu
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inventarierea face parte din categoria procedeelor comune si altor discipline economice alaturi de documentatia, evaluarea si calculatia.
Inventarierea - procedeul contabil de constatare faptica, la o anumita data, a existentei elementelor patrimoniale ale intreprinderii, din punct de vedere cantitativ si valoric. Inventarierea a aparut ca o necesitate datorita neconcordantelor de ordin obiectiv si subiectiv ce apar frecvent intre datele din contabilitate (scriptice) si cele din teren (faptice).

Cursuri similare:

• Necunoasterea sau neglijenta personalului de la compartimentul financiar-contabil, care poate conduce la inregistrari eronate in contabilitate ale existentei si miscarii elementelor patrimoniale.
Pentru a cunoaste in permanenta situatia reala a patrimoniului pentru a o pune de acord cu aceea contabila, este necesara inventarierea.
Inventarierea este importanta din urmatoarele puncte de vedere:
Determinarea situatiei reale a patrimoniului are drept urmare calculul corect al informatiilor contabile, concretizate prin indicatori economico-financiari foarte importanti, precum: productia realizata, productia neterminata, total cheltuieli, total venituri, rezultate financiare etc. si deci, fundamentarea bilantului contabil pe date corecte.

Inventarierea permite infaptuirea unui control riguros asupra integritatii patrimoniului si modului de gestionare a acestuia, ea permitand descoperirea de furturi, delapidari, stabilirea raspunderilor si recuperarea prejudiciilor de la cei vinovati.Pe de alta parte, permite identificarea stocurilor degradate, greu vandabile si atragerea acestora in circuitul economic al intreprinderii.
Inventarierea se poate efectua ori de cate ori este nevoie, dar obligatoriu la sfarsitul exercitiului financiar ( la data de 31 decembrie), in scopul intocmirii bilantului contabil.

Inventarierea patrimoniului reprezinta un asamblu de operatiuni intercorelate prin care se constata existenta tuturor elementelor de activ si pasiv aflate in patrimoniul unitatii, cantitativ si valoric sau numai valoric la un moment dat.Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a elementelor patrimoniale prin verificarea faptica a acestora si se realizeaza atat in ceea ce priveste bunurile apartinand unitatii patrimoniale, cat si in ceea ce priveste bunurile apartinand altor persoane fizice sau juridice aflate in cadrul unitatii sub diferite forme.

Constatarea faptica a acestor bunuri se face prin diferite metode, in functie de natura elementelor patrimoniale: numarare, cantarire, calcule tehnice - pentru bunuri corporale (materiale), sau pe baza de acte justificative si registre pentru cele necorporale (nemateriale).
Inventarierea este necesara pentru a asigura o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute. In conformitate cu prevederile articolului 8 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, persoanele fizice si juridice care au obligatia sa conduca propria contabilitate vor efectua inventarierea generala a patrimoniului la inceputul activitatii, apoi cel putin o data pe an, de regula la sfarsitul anului, in cazul fuzionarii, divizarii sau incetarii activitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.