Investitii internationale

Trimis la data: 2014-02-23
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 78
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andreea.roxana
Dimensiune: 156kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O componenta dinamica a procesului de integrare regionala si globalizare a economiei mondiale o constituie investitiile straine care, in perioada ultimilor trei patru decenii, au exercitat un puternic impact asupra cresterii economice, dinamicii comertului exterior, si orientarii structurilor de productie din toate tarile lumii.In prezent, nu exista o definitie a termenului de investitie consacrata si acceptata pe plan international.

Cursuri similare:

Cu ocazia desfasurarii lucrarilor de pregatire a Conventiei Bancii Mondiale pentru reglementarea diferendelor dintre state referitoare la investitii a fost propusa definitia urmatoare: "investitia inseamna orice contributie in bani sau in alte bunuri care au valoare economica, pentru o perioada nedeterminata sau, daca perioada este determinata, pentru nu mai putin de 5 ani1". Ulterior aceasta definitie nu a fost adoptata in cadrul Conventiei amintite, semnata la 19 martie 1965, la Washington. Prin urmare ea nu a intrat in practica.

Conceptul de investitii, in sens general, capata diferite acceptiuni in functie de obiectul, natura, durata si modalitatile de finantare si de stabilire a eficientei acestora. In viziunea cunoscutului economist englez, John Maynard Keynes, investitia constituie actul economic fundamental care determina o crestere a venitului global de asa natura incat sa decurga din el o crestere a economisirii dorite corespunzatoare injectiei initiale realizate2.
Abordata intr-o alta acceptiune, investitia reprezinta sacrificiul unei parti din consumul prezent pentru un (posibil si incert) consum viitor, care se doreste a fi mai mare3.

Investitiile reprezinta factorul fundamental in sporirea atat a productiei, cat si a consumului, influentand simultan cererea si oferta. In procesul economic, investitiile joaca un dublu rol:
• agentii economici prin activitatea investitionala urmaresc ca prin cresterea capacitatilor productive sa sporeasca oferta de bunuri si servicii, si pe aceasta baza sa realizeze venituri suplimentare;
• prin implementarea unui proiect de investitii se creeaza o cerere suplimentara in sectoarele conexe din amonte si din aval, marindu-se veniturile agentilor economici implicati si crescand gradul de ocupare a fortei de munca.

In sens strict economic, investitiile reprezinta procesul producerii si acumularii de capital4. Investitia consta in cumpararea de proprietati, actiuni, obligatiuni sau depunerea de bani la institutii financiare in scopul asigurarii unui venit (dobanda, dividend, etc.) si unei cresteri de capital si profit. Literatura economica de specialitate are in patrimoniul sau o multime de definitii care, in esenta, reflecta in linii mari cam acelasi lucru. Astfel, investitia, tratata la nivel de concept, se caracterizeaza prin urmatoarele elemente: resursele destinate realizarii proiectului respectiv; profitul ca scop al investitiei; timpul ce are in vedere intervalul dintre momentul investirii si momentul obtinerii rezultatelor si riscul, ca expresie a naturii deciziei economice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.