Investitiile internationale in economia mondiala

Trimis la data: 2009-09-04
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Parvu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Investitiile, in general, reprezinta sacrificarea unei parti a consumului prezent, in favoarea unui potential consum viitor. Investitiile pot fi de mai multe feluri. Astfel, unele dintre acestea presupun tranzactii financiare, caz in care investitorul intra in posesia unor active specifice, cum ar fi: actiuni, obligatiuni, certificate de depozit sau bunuri de tezaur, in timp ce altele presupun tranzactionarea unor bunuri materiale, investitorul intrand in posesia unor bunuri reale, cum ar fi: cladiri, echipamente, terenuri, etc. In primul caz este vorba despre investitii financiare, iar in al doilea caz despre investitii reale. Delimitarea nu se poate, insa, face cu exactitate deoarece cele doua tipuri coexista adesea.

Cursuri similare:

Deosebirea intre cele doua categorii de investitii externe este data, in ultima instanta, de exercitarea controlului. O investitie de portofoliu se poate transforma intr-o investitie straina directa, daca o participatie minoritara este transformata intr-o participatie majoritara de capital. Spre exemplu, in mod conventional reglementarile din SUA cuprin in categoria investitiilor directe, toate tranzactiile care transfera dintr-un patrimoniu in altul mai mult de 10% din actiunile emise de catre o firma. In Franta procentul este de 20%, iar in germania de 25%. In general marimea pachetului de control al actiunilor variaza invers proportional cu dimensiunile firmei.

Incepand cu anii 1980, investitiile straine directe (ISD) au cunoscut o explozie fara precedent, acestea fiind transformate in principala sursa de finantare a cresterii economice pe plan mondial. Intre 1980-1990, ISD au sporit de patru ori, cresterea cea mai accelerata inregistrandu-se intre 1983-1989, perioada in care ritmul mediu anual a fost de 29%, respectiv de trei ori mai mare decat cel al cresterii exporturilor mondiale si de patru ori mai mare decat cel inregistrat de productia mondiala.

Fenomenul concentrarii ISD la nivelul statelor dezvoltate reprezinta una din caracteristicile principale ale fluxurilor de ISD, in prezent. Peste 90% din ISD isi au originea in aceste tari, astfel incat axa Nord-Nord a devenit mult mai intens exploatata decat cea Nord-Sud. Fenomenul concentrarii ISD se manifesta chiar si in interiorul tarilor dezvoltate, ponderea cea mai mare detinand-o in acest sens tarile "Triadei", respectiv UE, Japonia si SUA. Statele Unite joaca un rol deosebit, reprezentand atat principala tara "sursa" cat si tara "gazda" a investitiilor staine directe, comparativ cu celelalte tari dezvoltate.

Concentrarea in "Triada" a fost insotita de constituirea unor grupuri de tari in curs de dezvoltare, pricipale beneficiare ale investitiilor generate de nucleul triadic. Astfel, pe criteriile apropierii geografice, al legaturilor traditionale de natura politica, comerciala, culturala, in tarile Asiei de Est si Sud-Est investesc preponderent firmele japoneze, in tarile Americii Latine (Argentina, Chile, Mexic, Columbia, Venezuela, Bolivia, etc.) investesc firmele nord-americane, iar tarile Europei Centrale si de Est se profileaza ca tari gazda pentru investitiile UE.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.