Investitiile si eficienta in economia de piata

Trimis la data: 2010-08-06
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 111
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_Z
Dimensiune: 304kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Preocuparea pentru ceea ce numim "eficienta" este veche. In general se accepta ca eficienta reflecta capacitatea unei cauze de a produce efecte si ca eficienta implica drept cauza o natura organizata, de regula omul.Provenienta notiunii este atribuita de catre unii autori vechilor greci, care prin Oikonomia, Oikonomos, exprimau ordinea in cheltuieli si in conducerea unei case - "oiko" pe baza de lege - "nomos".In literatura germana de specialitate gasim termenul de Wirtschaftlichkeit, care a fost tradus in limba romana prin rationalism economic , iar apoi prin eficienta economica.

Cursuri similare:

Faurirea unei economii modeme impune dozarea corespunzatoare ca volum si structura a diferitelor activitati, infaptuirea lor in conditii de eficienta. Problemele teoretice si practice ale eficientei economice au preocupat si continua sa preocupe tot mai intens gandirea economica, vizand diferentiat, abordarea conceptului "eficienta economica", a modalitatilor de exprimare si identificarea cailor de sporire a eficientei economice in diferite ramuri si sectoare. Nu s-a ajuns la un consens. Dimpotriva, in sprijinul afirmatiei redam in sinteza cateva opinii.

Astfel s-a apreciat ca "eficienta in general este raportul dintre efectul util (rezultat) si cheltuielile facute pentru obtinerea lui" . Ca trebuie facuta distinctia dintre eficienta tehnica si cea economica si ca exprimand relatii economice, aceasta notiune (eficienta economica - n.n.) constituie o categorie economica. A. Negucioiu aprecia ca eficienta activitatii economice trebuie cercetata in functie de toate momentele procesului unic al reproductiei . S-a afirmat apoi ca eficienta economica constituie o categorie care s-a stabilizat, putand fi exprimata prin raportul dintre venitul net si fondurile de productie.

Subliniindu-se sinonimia notiunii de eficienta cu cea de eficacitate : eficienta (efficere = a efectua) si eficacitate (efficax - efficacis = care are efecte dorite), I. Romanu aprecia ca in sensul cel mai general eficienta este atributul unei actiuni, al unei persoane sau al unui lucru de a produce efecte cat mai favorabile pentru societate; al doilea sens, mai restrictiv, al eficientei, compara rezultatele unei actiuni cu resursele consumate pentru infaptuirea acesteia.

P. Jica atribuie eficientei economice patru sensuri: sens foarte larg, ca insusire a unei actiuni de a genera efecte pozitive; sens larg, prin includerea in raport a unor elemente conexe; sens restrans, care implica comparatii intre rapoarte alternative si sens foarte restrans, in care caz se impune echivalarea ca natura si timp a efortului si efectelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.