Istoria Bisericii Universale

Trimis la data: 2015-02-20 Materia: Religie Nivel: Facultate Pagini: 205 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ratiuadrian Dimensiune: 359kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
I. B. U. este o disciplina istorica si teologica. Cei trei termeni care alcatuiesc numele disciplinei noastre au urmatoarele intelesuri.
Termenul "istorie" provine de la verbul grecesc istoreo (i©iiZiZiCi"ii© =a relata evenimente ce s-au petrecut in trecut. Obiectul ar fi prezentarea evenimentelor ce se leaga de trecutul Bisericii crestine.
Cuvantul "biserica" are doua intelesuri: 1. locas de cult, cladire (arhitectura); 2. - totalitatea oamenillor care marturisesc acelasi adevar de credinta si savarsesc aceleasi acte de cult. Pe noi ne intereseaza al doilea inteles. Obiectul principal este omul ca fiinta sociala capabila de a fi si fiinta religioasa.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Termenul "universala" este folosit pentru a arata ca studiaza felul in care Biserica a aparut si s-a dezvoltat peste intreg pamantul.
Introducerea in studiul disciplinei noastre este de doua feluri:
1. formala sau tehnica - se ocupa cu prezentarea obiectivelor, se formuleaza o definitie, se prezinta metodele de cercetare, se face o periodizare a anilor in care Biserica s-a dezvoltat si ni se arata care sunt disciplinele auxiliare si bibliografia generala.
2. materiala sau de continut, prilej cu care se va vorbi despre situatia lumii greco-romane, a iudaismului si a relatiei lor cu Mantuitorul. Perioada aceasta ar putea fi numita si preistoria crestinismului, iar prezentarea evenimetelor ne va ajuta la intelegerea felului in care a aparut Biserica.

In acest context, introducerea materiala a I. B. U. poate fi privita sub doua aspecte: intern - se refera la nasterea, cresterea si dezvoltarea Bisericii si extern - se refera la relatiile Bisericii cu statul, societatea si celelalte religii ale lumii antice.
Definitia. I. B. U. este disciplina istorico-teologica care cerceteaza critic si expune sistematic felul in care Biserica a aparut si s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Disciplina noastra urmeaza sa priveasca viata Bisericii in dezvoltarea ei interna si externa.

Denumirea disciplinei nu a fost aceeasi; la inceput s-a numit Istorie Bisericeasca, Istoria Bisericii, Istoria crestinismului, Istoria Generala a Bisericii si s-a ajuns la Istoria Bisericeasca Universala, deoarece cerceteaza Biserica de pretutindeni, chiar daca de la sfarsitul secolului al XIX-lea s-au desprins alte discipline pe natiuni si dominatiuni crestine. Acestea din urma (sectele) nu fac obiectul cercetarii noastre.

Scopul este cunoasterea si intelegerea dezvoltarii Bisericii in toate laturile ei, de la inceput pana azi, in intreaga lume; studi in d-o putem afla felul in care s-a dezvoltat crestinismul de la inceputul lui, iar ca scop final avem cunoasterea si intelegerea crestinismului actual, in organizatiile lui cele mai reprezentative.
Din toate acestea rezulta si importanta I. B. U., in sensul ca ea este o disciplina de baza, de larga cultura generala si de nelipsit din randul studiilor teologice.

Crestinismul este o religie istorica si este legat de anumite evenimente istorice, iar pentru a corespunde scopului si pentru a fi cunoscute faptele asa cum s-au petrecut, I. B. U. trebuie sa foloseasca metoda de cercetare moderna a istorigrafiei, care se bazeaza pe cinci principii sau etape istorice:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.