Istoria Europei

Trimis la data: 2010-07-07
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Bughea
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ideea de Europa, care desemneaza un spatiu geografic, politic si spiritual specific, dateaza de cateva milenii. Constructia europeana procesul constient de formare a unitatii economice, politice si institutionale a acestui spatiu AZ au o vechime de doar cateva decenii, declansindu-se efectiv in contextul bipolaritatii mondiale, instaurate dupa al doilea razboi mondial, in care Europa isi putea salva locul, rolul, identitatea si puterea doar prin transpunerea in practica a premizelor unitatii sale. Acest proces a fost intemeiat, desigur, pe antecedentele unei evolutii de circa un mileniu, in care ideea de unitate europeana s-a cristalizat si afirmat in numeroase initiative si proiecte, care se constituie, in ansamblul lor, intr-o adevarata preistorie a constructiei europene, aflate azi in plina desfasurare.

Cursuri similare:

Modalitatile preconizate in cursul timpului pentru unificarea spatiului european s-au concentrat, in esenta, in jurul a doua solutii posibile: cea imperiala, o unificare prin forta a continentului in jurul unei puteri hegemonice, si cea a asocierii statelor europene, pe baza propriei vointe, intr-o forma federativa sau confederativa. Solutia federativa implica realizarea unei structuri institutionale suprastatale, careia statele participante ii cedeaza, intr-o masura mai mare sau mai mica, atributele suveranitatii lor. Formula confederativa mentine intacte prerogativele suverane ale statelor participante, care se asociaza in vederea realizarii unor obiective precis circumscrise, de natura politica sau economica.

Reconstituirea drumului parcurs de ideea europeana de la abstractie la concret, de la aspiratie la proiectele multiple de aplicare in practica, interactiunea, concurenta si confruntarea cailor de realizare preconizate iata obiectul acestei carti, care-si propune trasarea unei veritabile preistorii, in care isi gasesc sorgintea si modelul, premizele si antecedentele, solutiile constructiei europene ce se contureaza cu tot mai multa claritate in zilele noastre.

Termenul de Europa are o etimologie controversata, unii atribuindu-i o origine semitica, altii una celtica sau greceasca. Cert este faptul ca numele apare pentru prima data in mitologia greaca, Hesiod, in secolul VIII i.e.n., vorbind de Europa ca de una din cele trei mii de Oceanide care hranesc tineretea oamenilor, iar intr-o alta legenda ea fiind fiica regelui Tyrului, rapita de Zeus, care da nastere dinastiei Minos din Creta.

Termenul geografic se contureaza treptat la autorii greci, pentru a-si gasi o descriere din ce in ce mai completa la Strabo, Pliniu cel Batrin si Ptolemeu in primele doua veacuri ale erei noastre. Limitele sale se precizeaza cu multa acuratete in sud si vest, in timp ce intinderea continentului spre est si nord-est ramane obiect de controversa, practic, pana astazi.

Pentru Imperiul Roman, care a reunit in granitele sale Europa, Africa de Nord si Asia cunoscuta atunci, linia de demarcatie se afla nu intre continente, ci intre lumea romana, unita prin limba, institutii, comert, spiritualitate comuna, si lumea exterioara, desemnata ca barbara. Odata cu prabusirea Imperiului Roman de Apus si victoria crestinismului in statele constituite pe ruinele sale, delimitarea unui spatiu european specific devine tot mai mult o realitate, in conditiile in care fosta jumatate rasariteana a lumii romane se constituie intr-un Imperiu Bizantin dominat de o versiune ortodoxa a crestinismului ce se indeparteaza tot mai mult de modelul catolic occidental, iar Islamul in ascensiune rupe unitatea de pana atunci a lumii mediteraneene, punand stapanire pe Orientul Apropiat si Mijlociu, Africa de Nord si Peninsula Iberica.

Unitatea spatiului european catolic, aflat sub autoritatea spirituala a papalitatii, se realizeaza pentru prima oara in jurul anului 800 in formula imperiala a lui Carol cel Mare, care, prin includerea in imperiul sau a teritoriilor situate intre Pirinei, Oder, Tisa si Marea Adriatica, isi castiga din partea contemporanilor titlul de "parinte al Europei". Creatia sa, realizata prin cucerire, dar innobilata prin virtutile a ceea ce s-a numit renastere spirituala carolingiana si printr-o politica de toleranta a alteritatii (iudaice sau islamice), nu a rezistat insa in timp, destramandu-se in regate concurente, pentru care refacerea unitatii sub egida proprie ramine un ideal irealizabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.