Istoria dezvoltarii microbiologiei

Trimis la data: 2010-06-12
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_L
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ziua de nastere a bacteriologiei - 24 aprilie 1676, cand Anthonie van Leeuwenhoek (1632 - 1723) a transmis Societatii Regale de Stiinte din Londra, un referat stiintific in care sunt descrise microorganismele din mediul ambiant si care produc fermentatie. El era un bun slefuitor al lentilei si a construit un aparat care marea de 300 de ori, descoperind aceste fiinte pe care le denumeste animalule. Incepe sa se desfasoare o etapa lunga privind morfologia si raspandirea microorganismelor.
Prima perioada a dezvoltarii microbiologiei:
I Perioada morfologica (200 ani)
In aceasta perioada se remarca Lazzaro Spalanzani (1799) prin cercetarile sale experimentale demonstrand ca: microorganismele nu sunt de origine divina, ca aparitia lor in produse se explica prin faptul ca ele au fost contaminate si ca prin inmultire ele actioneaza conducand la fermentatii sau alterari.II Perioada fiziologica - incepe ca urmare a activitatii si cercetarilor marelui savant Louis Pasteur (1822 - 1885) care pune in evidenta rolul drojdiilor in produsele de fermentatie, studiaza bolile vinului si ale berii datorate bacteriilor lactice si butirice si traseaza curbele de distrugere termica a microorganismelor care produc alterari ale produselor fermentate, tratament cunoscut sub denumirea de pasteurizare.

Louis Pasteur a intuit ca fiecare boala e produsa de un agent specific care odata cunoscut poate folosi la preparare de vaccinuri: impotriva turbarii, impotriva holerei.
In aceasta perioada Robert Koch (1843 - 1910) a studiat bacteriile producatoare de boli: bacilul tuberculozei Mycobacterium tuberculosis.In 1892 Dimitrie Ivanovski descopera particulele virale, infectioase, strict parazite care produc boli grave la plante, animale, insecte, marcand aparitia virusologiei.Alexander Flemming descopera in 1928 primul antibiotic: penicilina.

Victor Babes (1854 - 1926) este fondatorul microbiologiei in tara noastra. A descoperit peste 40 de tipuri de microbi, a studiat colorarea vitala a microorganismelor, a cercetat cu rezultate remarcabile boala turbarii si efectul vaccinului antirabic in aceeasi perioada cu Pasteur. La 29 de ani a publicat primul tratat de Bacteriologie impreuna cu V. Cornil - autorul primului tratat de bacteriologie aparut in lume (1885) si a stabilit tehnici de laborator pentru cultivarea microorganismelor si metode de colorare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.