Istoria gandirii juridice

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Larisa_V
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Organizarea social-politica a dacilor in epoca prestatala; statul si dreptul geto-dac; statul si dreptul in Dacia romana; Obstea sateasca si normele ei de conduita; Tarile si legea tarii (sec. IV-XIV); Domnia si legea tarii; Legea tarii si institutiile sale (sec. XIV- XVII); Domnia si legea tarii; legea tarii si institutiile sale (sec. XIV- XVII); Tara romaneasca si Moldova sub regimul turco-fanariot; organizarea de stat si evolutia dreptului; Revolutia de la 1821; organizarea de stat in perioada 1821-1848; evolutia dreptului; revolutia de la 1848 ; organizarea de stat in perioada 1848-1859;

Cursuri similare:

. Dreptul in societatea dacica a evoluat in stransa legatura cu evolutia organizarii politice. Aparitia statului dac al lui Burebista (82 ? i.Hr.) -in contextul teritorializarii obstii gentilice dacice si a institutionalizarii/personalizarii puterii politice- a permis o impletire a formelor de exprimare a dreptului: cutumelor deja existente li s-au alaturat (posibil) legi emise de autoritatea statala centrala si impuse cu ajutorul clerului.

2. Dreptul perioadei statale are in centru institutia proprietatii private funciare -in continua dezvoltare-, a familiei monogame si norme juridice penale marcate profund de magic si religios.
Intrebari/cerinte pentru autoevaluare minimala si examen:
1) Cum s-a format statul dac ? (a se vedea manual, pp. 10-12)
2)Cum era organizata administratia publica locala in statul dac ? (idem, pp. 16-17)
3)Cum erau reglementate proprietatea si familia in dreptul dac ? (idem, pp. 18-19)

II. DREPTUL IN DACIA ROMANA (106-275)

1. Cucerirea si includerea in imperiul roman a unei parti din statul dac al lui Decebal a insemnat introducerea pe acest teritoriu a institutiilor statale mult superioare ale dreptului public roman si prezenta, alaturi de cutumele dacice, a unui drept scris mult superior ca tehnica si continut.

2. Imediat dupa cucerire, Dacia a intrat in procesul de integrare administrativa, economica si militara, asa cum prevedeau normele dreptului public roman. Conform acestor norme, ea a fost organizata ca o provincie distincta, cu organe administrative, militare si fiscale proprii: un guvernator, o Adunarea provinciala, un procurator financiar (procurator Augusti), un procurator aurariarum. In Dacia romana au existat doua tipuri de asezari umane cu caracter civil, constituind tot atatea tipuri de unitati administrativ-teritoriale in cadrul provinciei Dacia: orasele - municipiile si coloniile- si asezarile rurale - pagi si vici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.