Istoria monedei

Trimis la data: 2010-09-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marcel_F
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intemeierea Principatelor Moldovei si Valahiei au dus si la infiintarea monetariilor romanesti incercandu-se punerea in ordine a baterii si circulatiei monedelor. Astfel, in Tara Romaneasca, in 1365 a fost batut ducatul de argint de catre Vlaicu Voda. In Moldova, la Suveava, au fost batuti grosii si semigrosii, pe timpul lui Petru Musat si al lui Stefan cel Mare. In Transilvania, in sec. XIV, au fost batuti grosii de argint si dinarii banali. In Tara Romaneasca au circulat apoi pana in sec. XVI diverse monede ca fertunul, perperul, ducatul, asprul, banul si florinul. Tot in aceeasi perioada, a circulat in Moldova, zlotul, rubla de argint si grosul.

Cursuri similare:

Dupa incetarea baterii monedelor de catre domnii pamanteni, apar monedele turcesti si, evident, este introdusa in circulatie paraua. La sfarsitul sec. XVII, asprii au fost inlocuiti cu talerii olandezi care aveau pe avers un leu si care s-au impus in tarile romane. De la leul de pe acesti taleri provine si numele monedei noastre nationale. De la sfarsitul sec. XVIII pana la jumatatea sec. XIX, cursul monedelor straine care circulau a fost reglementat prin Regulamentul Organic. In aceasta perioada, in 1836, dupa ce leul s-a impus ca unitate monetara de socoteala, avea un curs de 60 de parale.

La jumatatea sec. XIX, Cuza, in prima lui incercare, reuseste sa inceapa o reforma monetara pe baza unei monede numita romanat, dupa model francez, cu decima sau banul si centima, ca subdiviziuni. Actiunea nu este acceptata de Poarta Otomana si este demarat un alt proiect monetar continuat de Carol I si, incepand cu aprilie 1867, se voteaza prima lege prin care leul devine moneda nationala si, in 1870 se infiinteaza prima monetarie in care se bate primul leu romanesc.
Odata cu legea prin care leul devine moneda nationala, se lanseaza si proiectul pentru infiintarea institutiilor bancare. Acestea nu se transpun in realitate decat in 1890 cand se infiinteaza Banca Nationala Romana.

In sec. XX, soarta banilor cunoaste o istorie intensa. Marile evenimente politice, sociale, economice, schimburile repetate de sisteme politice duc la modificari repetate si esentiale in sistemul monetar romanesc.Romania cunoaste profunde miscari istorice si, odata cu ele si banul, ca mijloc existential al romanului se schimba permanent. Trecerile de la capitalism la socialism si din nou la capitalism, de la monarhie la republica fac ca banii sa cunoasca profunde transformari de valoare, de forma, de continut, de design etc. Banii au circulat si circula atat sub forma de bancnote cat si sub forma de monede.

Bancnotele au fost initial din hartie speciala, mai tarziu hartie cu filigran si cu insertie de fibra din bumbac, iar acum, din folie speciala de plastic-polimer. Monedele au fost si sunt din aliaje de metal, aluminiu, bronz, cupru. Fiecare dintre monede sau bancnote au in personalizare atat elementele de valoare cat si un design reprezentativ al epocii in care acestea au circulat sau circula, realizate in tehnici speciale, cu elemente de siguranta si imprimare intagrio - in relief, imagine latenta, elemente de suprapunere, tiparire variabila optic si holograme, cu ferestre transparente sau metamerice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.