Istoria relatiilor internationale in epoca contemporana

Trimis la data: 2010-11-12
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 240
Nota: 7.19 / 10
Downloads: 13
Autor: Manduta Amalia
Dimensiune: 428kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cursul dat de lectii reprezinta o incercare de analiza istorico-teoretica a relatiilor internationale din perioada contemporana, a aparitiei, evolutiei si functionarii diferitelor sisteme de relatii internationale de dupa primul razboi mondial pina in anii 90. Prima parte, ce cuprinde anii 1917/1918 - 1939, este consacrata analizei sistemului de relatii internationale Versailles-Washington, de la aparitie pina la demontarea lui completa, in acelasi timp au fost examinate cauzele politice ale celui de-al doilea razboi mondial.

Cursuri similare:

Lucrarea este scrisa pe o vasta baza documentara si istoriografica, fiind folosite toate izvoarele de limba rusa si romana pe aceasta problematica, care s-au aflat la dispozitia autorului. Examinind evenimentele, noi ne-am bazat in primul rind pe documentele epocii respective date publicitatii si pe memoriile, cuvintarile si alte lucrari ale politicienilor si diplomatilor, care au luat nemijlocit parte la viata politica internationala.

Printre acestea sint englezii D. Lloyd George, W. Churchill, H. Nicolson, americanul House, francezii A. Tardieu, E. Herriot, Ch. de Gaulle, sovieticii V.I. Lenin, I.V. Stalin, Liubimov N.N., N. Arlih, I.M. Maischii, V.M. Berejcov s.a. Deasemenea, examinind si analizind evenimentele, am studiat lucrarile stiintifice ale savantilor sovietici, rusi, englezi, germani, italieni, nordamericani, niponi, cehoslovaci, romani.

Noi nu ne-am pus drept scop examinarea si oglindirea tuturor evenimentelor ce s-au produs in cadrul relatiilor internationale, ci numai a celor, dupa parerea noastra, mai importante, in care au fost direct antrenate marile puteri. Insa aceste evenimente au fost hotaritoare in evolutia situatiei internationale.

Drept baza metodologica a cursului dat de lectii a servit conceptia materialista a istoriei, iar principiul cel mai important in procesul de studiu l-a constituit cel materialist-dialectic. Totodata in concluziile sale autorul s-a straduit in masura posibilitatilor si subiectivismului propriu sa respecte principiul obiectivismului istoric, al istorismului si sa se bazeze pe valorile general-umane.

In acest context el si-a permis sa-si exprime deschis simpatiile fata de fortele iubitoare de pace si sa-i acuze pe acei, ce tindeau sa declanseze un nou razboi mondial si pe sustinatorii acestora.
Examinind politica externa a marilor puteri, autorul face aceasta nu de pe pozitiile moralizarii desarte, ci din punctul de vedere al practicismului, realismului politic si intereselor nationale ale popoarelor lumii si in primul rind ale natiunilor mari.

El ajunge la concluzia, ca o politica realista, ce tine cont de interesele nationale adevarate ale popoarelor, de necesitatea pastrarii pacii in lume, suveranitatii si independentei statale ale tuturor tarilor, a colaborarii internationale si este o politica morala si cinstita.

Si invers, incercarile de a destabiliza pacea, de a realiza scopurile sale egoiste din contul altor state, sint nu numai amorale, dar si ireale, si, respectiv, antinationale. Astfel de incercari duc la razboaie si la unirea tuturor fortelor sanatoase ale planetei contra agresorilor. Aceste tentative sint indreptate nu numai contra altor popoare, dar si contra intereselor vitale ale popoarelor statelor perturbatoare.

Lucrarea data este prima de felul acesta in limba romana. In limba rusa au fost publicate mai multe lucrari cu caracter general ce tin de istoria relatiilor internationale. Insa ele sint in mare masura invechite conceptual (ultima editie e din anul 1986) si totodata autorii lor n-au avut posibilitatea sa ia cunostinta de multe documente si lucrari stiintifice ale cercetatorilor occidentali care au vazut lumina tiparului in spatiul postsovietic la sf. anilor 80 - anii 90.

Totodata, lucrarea in cauza se deosebeste de altele prin faptul, ca ea nu se limiteaza la examinarea si analiza evenimentelor si faptelor ce au avut loc, dar incearca sa examineze si variantele de alternativa ale acestor evenimente, sa modeleze unele situatii. Aceasta poate servi in calitate de exemplu-model pentru analiza evenimentelor din zilele noastre si pentru modelarea celor mai probabile variante ale situatiei internationale din viitorul apropiat si relativ mai indepartat.

Publicatia respectiva constituie concomitent o lucrare de cercetare si un manual pentru studentii specialitatilor "relatii internationale", "istorie" s.a., pentru profesorii de istorie din institutiile medii si pentru toti, ce se intereseaza de problemele relatiilor internationale. Autorul nu pretinde la adevarul absolut, ci doar isi expune viziunea sa proprie asupra evenimentelor, admitind ca ea poate fi in unele cazuri prea subiectiva.

Plus la aceasta, intelegind ca stiinta istorica si politica e in permanenta dezvoltare, lucrarea data va necesita peste un anumit timp o completare si posibil chiar o revizuire partiala.Autorul exprima recunostinta colegilor sai Adauge M., Beniuc V., Groza A., Ilasciuc D., Josan T., Sprinceana M., pentru ajutor de ordin metodic si metodologic in scrierea acestei lucrari. Deasemenea el este recunoscator unui grup de studenti ai facultatii Stiinte Politice ai USM (Titica D., Carbune R., Serebreanschi A., Baranova N., Vaisman A. si altii) pentru contributie la aparitia lucrarii.

La 7 noiembrie (25 octombrie) 1917 la Petrograd a biruit rascoala armata si puterea de stat in Rusia au acaparat-o bolsevicii. Aceasta a pus inceputul unei ere principial noi in istoria universala si a constituit inceputul scindarii lumii in doua sisteme.

Decretul despre pace. Sarcina principala a noii puteri in domeniul politicii externe era A©incetarea razboiului imperialistA>>, incheierea unei paci generale democratice fara anexe si contributii. La 8 noiembrie (26 octombrie) 1917 Congresul al II al Sovietelor a adoptat Decretul leninist despre pace - document de program al diplomatiei sovietice.1 In el pentru prima data au fost expuse bazele politicii coexistentei pasnice a statelor cu orinduire sociala diferita.

Puterea nou-nascuta propunea tuturor popoarelor si guvernelor natiunilor beligerante incheierea imediata a pacii democratice - fara anexe si contributii. Se proclama refuzul deplin de la orice forme de agresiune, principiul autodeterminarii natiunilor, acuzarea colonialismului, cererea egalitatii popoarelor mari si mici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.