Istoria si evolutia UE

Trimis la data: 2010-08-15 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 283 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Liviu Nemtescu Dimensiune: 312kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unii dintre dumneavoastra s-ar putea intreba: de ce un Curs despre istoria si politicile Uniunii Europene ?Raspunsul este simplu: pentru ca nimeni nu poate face azi abstractie de o problema fundamentala de care depinde viitorul pasnic, democratic si prosper al Romaniei si anume aderarea la Uniunea Europeana.De la Revolutia din Decembrie 1989 incoace, integrarea europeana a reprezentat, alaturi de aderarea la NATO, unul din obiectivele cele mai importante ale politicii externe si interne romanesti. Dumneavoastra, generatia de pe bancile Universitatii, veti ajunge cu siguranta sa traiti si sa lucrati intr-o Romanie integrata in Uniunea Europeana. Pentru aceasta este insa nevoie sa cunoasteti ce este si cum a luat fiinta Uniunea Europeana, cum lucreaza, si ce politici promoveaza, care sunt avantajele si costurile aderarii Romaniei la aceasta structura.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Studenti fiind, cu preocupari intelectuale, cunoasteti ca lumea de azi este o lume a interdependentelor. Nici o tara din lume nu mai poate trai izolat, in mod autarhic. Fenomenul globalizarii, forta economica si politica extraordinara a companiilor transnationale ne arata ca interdependenta economica si politica a luat locul independentei absolute, care practic nu mai exista nicaieri. Interdependenta in plan economic genereaza interdependenta in plan politic. Tarile lumii se sprijina unele pe altele, coopereaza intre ele, dar se si concureaza. Structurile economice mondiale si regionale sunt un rezultat nemijlocit al interdependentei.

Nici Uniunea Europeana nu face exceptie de la aceasta evolutie. Tarile membre ale Uniunii au hotarat sa exercite in comun unele atribute ale suveranitatii lor nationale pentru ca aceasta sa nu constituie o piedica in fata trendului general, dar mai ales pentru a face fata consecintelor globalizarii.Evolutiile care au loc, azi, in Europa erau de neconceput inainte de prabusirea regimurilor comuniste, la sfarsitul anilor'80. Prabusirea acestor regimuri a facut posibila tranzitia tarilor din Europa Centrala si de Est spre democratie si economia de piata si implicit, participarea lor la construirea noii arhitecturi europene pe continent. Suntem, asadar, participanti la transformarea politica si economica profunda a continentului, la construirea unei structuri tot mai complexe, care va asigura pacea, stabilitatea, democratia si bunastarea cetatenilor. Aceasta inseamna nu doar o piata unica, cat mai ales o comunitate de valori si obiective puse in slujba cetateanului.

Parcurgerea cursului de fata va va ingadui sa va familiarizati cu cateva probleme fundamentale care preocupa, in egala masura, popoarele continentului european, ca si comunitatea internationala in ansamblul sau.Intre acestea, am in vedere mai ales urmatoarele:
-Care este contextul international in care traim si cum a evoluat lumea in ultimii 60 de ani ?
-Care au fost principalele structuri economice, politice si de securitate create pe continent, in Vest si in Est, urmare declansarii "razboiului rece" ?
-Cum s-a ajuns la crearea Uniunii Europene si ce loc ocupa aceasta structura in lumea de azi ?

-Ce raport exista intre globalizare si Uniune ?
-Care au fost etapele principale ale constructiei europene si care sunt perspectivele Uniunii, mai ales dupa esecul adoptarii Constitutiei Europene in cateva tari membre ?
-Ce semnificatie are largirea/extinderea Uniunii Europene? Care sunt costurile si avantajele acestui proces?
-Care sunt principalele politici promovate de Uniunea Europeana ?
- Ce etape a parcurs si unde se situeaza Romania in procesul de aderare si, apoi, de integrare in Uniunea Europeana ?

Cursul reflecta evolutia insasi a Uniunii Europene, care se afla intr-o dinamica rapida, dar complexa. Lucruri valabile azi isi pierd actualitatea maine. De aceea, apare absolut necesara reactualizarea periodica a unor capitole. Cursul va fi adaptat, operativ, la ultimele evolutii intervenite in functionarea institutiilor si in politicile promovate de Uniune.

2.Clarificarea unor expresii si notiuni
Inainte de abordarea propriu-zisa a problematicii Uniunii Europene se impun clarificari asupra unor concepte si notiuni cu care vom opera in discutiile noastre viitoare. De exemplu:Ce se intelege prin "integrare europeana" si "integrare euro-atlantica" ?Integrare europeana inseamna integrarea/aderarea la Uniunea Europeana. Apare aici, asadar, doar dimensiunea europeana a integrarii.

Integrarea euro-atlantica inseamna, in limbajul comun, aderarea la NATO, care are si o dimensiune trans-atlantica, intrucat din aceasta structura fac parte si doua tari de dincolo de Oceanul Atlantic, respectiv SUA si Canada.De retinut insa ca aderarea este doar primul pas, desigur foarte important, pe calea integrarii in Uniune. Integrarea propriu-zisa reprezinta un proces mult mai indelungat.

Structuri vest-europene sau structuri europene.Desi unele structuri despre care am vorbit, precum NATO, Uniunea Europei Occidentale, Comunitatea Economica Europeana si Consiliul Europei au fost, la creare, doar structuri vest-europene, in timp, acestea au devenit general-europene sau pan-europene. In aceste conditii, nimeni nu mai ridica obiectiuni privind denumirea acestora.

Prin largirea lor spre Europa Centrala si de Est, aceste organisme reprezinta mai mult sau mai putin intreaga Europa. Totusi, singura organizatie cu adevarat pan-europeana, care reprezinta intreaga Europa, este Consiliul Europei.O situatie particulara prezinta Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), in care pe langa statele europene se regasesc SUA si Canada.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.