Istoric - notiuni fundamentale

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_T
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Caldura utilizata in diferite procese termice, industriale sau menajere, provine in marea majoritate a cazurilor din caldura de reactie a combustibililor, degajata in timpul proceselor de ardere.
Procesul de ardere este o oxidare violenta a substantelor combustibile, insotita de degajare de caldura si emisiune de lumina.

Reactantii = corpurile care intra in procesul de ardere.
Produsii = substantele care rezulta in urma arderii, sunt reprezentati in
principal de gaze de ardere.

Cursuri similare:

Emisiunea de lumina intr-un process de ardere se realizeaza frecvent prin flacara. Viteza de propagare a frontului de ardere defineste trei tipuri clasice de procese de ardere:
- deflagratia w < 30 m/s → utilizata in procesele industriale curente de ardere
- detonatia 30 m/s < w < 200 m/s
- explozia w > 200 m/s

Oxigenul necesar arderii se ia din aer, iar in cazuri speciale se afla in legaturile chimice ale combustibilului.
Elementele chimice clasice care prin ardere dezvolta caldura si emit lumina sunt: carbonul, hidrogenul si sulful. Acestea se gasesc in proportii diferite in combustibili pe langa alti componenti.
Clasificare combustibili clasici: solizi, lichizi si gazosi
Compozitia chimica a combustibililor solizi si lichizi se da prin participatia masica cu conditia de normare:

Pentru declansarea procesului de ardere, combustibilul trebuie sa primeasca energie minima de aprindere, pe baza careia se defineste temperature de aprindere. Cu cat concentratia in oxygen creste, cu atat temperature de aprindere este mai mica. Concentraria in oxigen sau in combustibil influenteaza sensibil viteza de aprindere. Daca arderea s-a declansat exista limite la care caldura degajata din reactie nu mai este suficienta pentru a aspira energia minima de aprindere.

Aceasta limita se numeste inferioara - cand concentratia combustibilului in amestec este mica si superioara, cand concentratia oxigenului este scazuta. Aprinderea intre aceste limite aproximative ele depinzand de forma spatiului in care se desfasoara arderea.
Energia minima de aprindere este introdusa initial din exterior si apoi este luata chiar din procesul de ardere, ea find caracteristica fiecarui combustibil in parte.
In atmosfera de oxigen, temperatura de aprindere scade sensibil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.