Istoricul si semnificatia mistico-simbolica a Tainei Sfantului Maslu

Trimis la data: 2010-07-18
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 257
Autor: Eugen Catana
Dimensiune: 56kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actiunea de "sfintire a untdelemnului", specifica acestei slujbe, apare ca element material prin care darul Duhului Sfant se atinge de cel bolnav. Ca elemente definitorii apar in cadrul randuielii: rugaciunea comunitara a preotilor si credinciosilor si ungerea cu untdelemnul sfintit a celui bolnav.

Cursuri similare:

Taina Sfantului Maslu este Taina cu cele mai multe implorari si cu cea mai indelungata si intensa participare a preotilor. Trebuie subliniata participarea unui sobor de preoti, aratand responsabilitatea colectiva a pacatului si totodata unirea tuturor fortelor in lupta impotriva lui. Asupra numarului slujitorilor nu ne aplecam atentia foarte mult, dar spunem ca "in nici o alta Taina Biserica nu conditioneaza validitatea ei de participarea a cel putin doi preoti" .

In ceea ce priveste locul si timpul cand se savarseste Taina, trebuie spus ca in practica ea are loc de preferinta in Biserica si daca este posibil in prezenta bolnavului, ca ungerea sa aiba loc nemijlocit. Se poate efectua Maslul si la patul bolnavului, cand acesta este netransportabil, dupa cum este permis si sa se faca Maslul in Biserica, in absenta bolnavului, dar ducandu-se cateva elemente vestimentare care se vor unge cu untdelemn sfintit. Totodata din undelemnul si faina care se duc si se sfintesc se vor prepara niste colacei pe care sa-i manance cel bolnav, daca ii permite boala sau macar va gusta putin untdelemn si va fi uns pe partile importante ale corpului.

"Teologii ortodocsi subliniaza faptul ca elementul material este desigur undelemnul sfintit, dar el nu opereaza de la sine insanatosirea, ci insasi sfintirea lui si vindecarea sunt rolul rugaciunii celor multi in slujba savarsita de preoti" . Ca si la Cununie si la Botez, unde nasii participa activ la Taina si reprezinta comunitatea in care acesti membri vor intra sa vietuiasca ca persoana sau celula a vietii in comun, accentul iubirii si intrajutorarii se afla si la baza acestei Sfinte Taine, caci aceasta este randuiala crestina, iar Tainele dau certitudinea relatiei lui Dumnezeu cu poporul Sau.

Timpul savarsirii Maslului este randuit de Biserica a fi cu precadere in zilele de luni, miercuri si mai ales vineri, in care se tine post pentru a ajuta rugaciunilor facute. Dar aceasta recomandare nu este stricta, caci el se poate face in oricare din zilele saptamanii, cand este nevoie sau, cum este cazul Maslului de obste, cand pot fi prezenti cat mai multi credinciosi. Mentionam ca in Saptamana Mare se face Maslu de obste atat pentru cei bolnavi cat si pentru cei sanatosi, pentru acestia din urma ca o randuiala cu caracter penitential . Spunem apoi ca pe langa vindecarea si iertarea pacatelor, Sfantul Maslu da "cat mai multa smerenie si dragoste de Dumnezeu. De aceea Sfantul Simeon al Tesalonicului indeamna pe fiecare crestin sa participe cat mai des la Sfantul Maslu" .

Materia specifica acestei Taine -untdelemnul- este sfintit de preoti dupa randuiala statornicita de Biserica, in urma rugaciunii rostite de sapte ori in mod direct si indirect prin toate rugaciunile preotilor si a credinciosilor prezenti. Cu acest untdelemn sfintit se ung bolnavul si toti cei prezenti, dar si hainele acestuia, in lipsa lui, in sapte etape, in timpul celor sapte rugaciuni. Randuiala acestei slujbe este mai complexa, chiar daca sunt mai putini preoti decat sapte, acestia trebuie sa citeasca in sapte etape toate cele randuite dupa inceputul unei slujbe, lecturile abundand in cereri si binecuvantari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.