Istoriografia romana

Trimis la data: 2010-09-06
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela Turcescu
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In Roma primelor secole, traditia orala pare sa fi jucat un rol important in transmiterea unor evenimente din trecut(forma de memorie orala - preliterara).La petreceri/banchete atmosfera era "incalzita" de "carmina comvivalia" (cantece de petrecere), cantece despre faptele stramosilor sau episoade din trecutul legendar al cetatii.Cicero, sugera ca la banchete erau intonate cantece care descriau faptele lui Romulus, ale Lucretiei sau ale fratilor Corati. Aceste recitari/povestiri s-au deformat in timp, deoarece memoria orala este selectiva si exista tendinta de a improviza in functie de nevoile momentului si de stilul naratorului.

Cursuri similare:

Primele formule scrise, de conservare a trecutului, la Roma nu mai pot fi reconstituite astazi cu precizie. Cunoastem, totusi, ca a existat la Roma inca din epoca arhaica o preocupare accentuata de a pastra vie imaginea antecesorilor si de a le conserva faptele acestora. Conform marturiei lui Polybius, mastile defunctilor erau asezate in casa, intr-un loc vizibil, iar la ceremoniile funerare se rosteau discursuri care aminteau nu numai realizarile celui condus spre vesnicie, ci si ai altor membrii ai familiei.

Este foarte posibil ca aceste discursuri funerare sa fi fost organizate in arhive de familie, foarte utile pentru prestigiul gintei si imaginea sa publica. Alte inregistrari scrise, par sa-si aiba originea tot in epoca veche a Statului Roman. Magistratii, probabil, tineau jurnale ale evenimentelor petrecute in timpul mandatelor avute(comentarii in genul celor ce ne-au parvenit de la Cezar), unele dintre aceste notite par sa fi stat la baza inregistrarii publice.

Faptele magistratilor au generat, de asemenea, un tip de literatura funerara primitiva, gravata pe sarcofagele defunctului sau pe placi comemorative. Astfel de elogii erau inspirate din cariera publica a celui decedat, continand texte scurte despre ceea ce persoana raposata realizase in slujba statului. Cele mai cunoscute realizari de acest gen se leaga de numele lui Apulus Claudius Cehus(orbul) - anul 306 - si Lucius Cornelius Scipio Barbatus.

Pe langa marturiile scrise private, Statul Roman a conservat, inca din epoca arhaica, o varietate de documente publice. Polybius a gasit in Arhivele Romei textul primului tratat romano-cartaginez redactat intr-o latina foarte veche in primul an al Republicii(509/508 i.Hr).Legile celor XII Table au fost afisate in Forum in jurul anului 450 i.Hr. ca o garantie publica a libertatilor civice. Rezolutiile Senatului par sa fi fost depozitate in templul lui Saturn, iar hotararile conciilor plebeiene au fost stranse in templul zeitei Celes(templu situat pe colina aventina).

Cele mai importante inregistrari publice timpurii sunt Tablele Pontificale - "Analis Maximus". Aceste texte erau redactate de catre Ponticus Maximus, cel mai important personaj din ierarhia sacerdotala romana. Termenul "anales"(annus lat. = an) ne detremina sa credem ca Tablele Pontificale inregistrau evenimentele importante petrecute in fiecare an.

Generate, intr-o prima faza, pe suport de lemn, notitele erau apoi, la finalul anului, inscriptionate pe table de bronz depozitate in Forum. Continutul insemnarilor pontificale nu mai poate fi reconstituit cu precizie, dar putem aproxima ca pe aceste table se regaseau numele magistratilor din anul respectiv, evenimente militare, religioase sau politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.