Izolarea si teritorialitatea

Trimis la data: 2009-03-07
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_S
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Izolarea organismelor apare in urma concurentei ptr diversi factori de mediu strict necesari care pot fi limitanti datorita unui antagonism direct intre indivizi. Teritorialitate - izolarea in spatiu a indivizilor.Dupa grupul care pazeste teritoriul se disting teritorii individuale, familiale, tribale.Dupa durata existentei exista teritorii permanente si temporale. In functie de specie un teritoriu poate avea sector de populatie, sector de cuibarit, sector alimentar, sector de iernat, sector de odihna.

Cursuri similare:

Organizarea teritoriala si comportamentul territorial implica o cunoastere buna a teritoriului si dezvoltarea instinctului de gasire a lui de la distanta ex.pasari. In comportamentul de ocupare si mentinere a unui teritoriu un rol deosebit il au semnalele care pot fi sonore, sub forma de secretii sau excretii. Deasemenea mirosul este foarte important in stabilirea teritoriului specia marcandu-si teritoriul in mod diferentiat spatial de teritorialitate.

Semnalele sunt recunoscute de catre toti membrii populatiei si chiar de indivizii din alte specii care traiesc in aceeasi biocenoza.
Ele sunt interceptate si transmise mai departe, cu ajutorul semnalelor, indivizii aparandu-si si teritoriul de intrusi sau alungand tineretul, ajungand la maturitate.In opozitie cu comportamentul gregar care prin ierarhizarea si prin diviziunea muncii, duce la o oraganizare functionala (cazul albinelor), diversificarea membrilor in functie de comportamentul territorial, duce la o oraganizare topica si teritoriala, la o impartire a spatiului intre membrii populatiei.

Sensul si eficienta comportamentului territorial se orienteaza spre reglarea numarului indivizilor populatiei de la un nr. mai scazut decat nivelul saturatiei asigurand supravietuirea.
In timp ce gregarea poate duce la intensificarea concurentei in special la grupul inferior in cazul izolarii se reduce concurenta, insa nu se manifesta avantajele vietii de grup.
In concluzie ambele tipuri de oraganizare prezinta un comportament diferentiat intre indivizi.Exista un grad de variabilitate care este pe aceeasi masura cu variabilitatea morfologica individuala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.