Izvoarele raportului juridic civil

Trimis la data: 2010-05-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Morosanu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acele imprejurari care - potrivit prevederilor normelor juridice - atrag dupa sine aparitia, modificarea sau stingerea raporturilor juridice si provoaca prin aceasta anumite consecinte juridice, se numesc fapte juridice. Dupa caracterul lor volitional faptele juridice se impart in: evenimente, actiuni. Dintre actiunile licite, un loc preponderent il ocupa actele juridice. Actele juridice sunt acele actiuni licite savarsite cu scopul expres de a crea, transmite, modifica sau stinge un raport juridic.

Cursuri similare:

Dupa numarul manifestarilor de vointa inscrise in ele, avem acte juridice unilaterale, acte juridice bilaterale si multilaterale. Actele juridice unilaterale reprezinta exteriorizarea unei singure manifestari de vointa, respectiv a persoanei care incheie actul. 2. Dupa numarul de prestatii la care dau nastere, avem acte juridice cu titlu oneros si acte juridice cu titlu gratuit. Actele cu titlu oneros sunt "acele acte in care fiecare parte procura celeilalte un folos patrimonial, de asa natura incat prestatiei uneia din parti sa-i corespunda contra prestatia celeilalte.

In actele cu titlu gratuit numai una din parti procura celeilalte un folos patrimonial, fara ca aceasta sa fie obligata a acorda un echivalent (donatia, comodatul, testamentul etc.).
3. Din punct de vedere al naturii efectelor acestor acte juridice, acestea se impart in: acte constitutive, translative si declarative. Actele constitutive sunt acelea prin care se creeaza o situatie juridica noua, statornicind raporturi juridice noi, modificand ori stingand raporturi juridice preexistente; ele produc efecte numai pentru viitor (vanzarea-cumpararea, ipoteca etc.).

Actele declarative se marginesc sa constate o situatie juridica preexistenta, consolidand raporturi juridice aflate intre parti; efectele lor au caracter retroactiv, de la data cand s-au stabilit raporturile juridice respective. Sunt translative acele acte juridice care dau nastere la raporturi juridice de pe urma transmiterii unui drept din patrimoniul unuia dintre subiecte, in patrimoniul celuilalt.
4. Din punct de vedere al momentului in care urmeaza sa-si produca efectele, avem: acte juridice intre vii, care produc efecte in timpul vietii celor care le-au incheiat si acte juridice pentru cauza de moarte, care produc efecte numai dupa incetarea din viata a celui de la care emana.

5. Dupa forma impusa de lege, avem: acte solemne sau formale si acte nesolemne sau neformale. Actele solemne sau formale sunt actele pentru validitatea carora legea cere expres respectarea unei forme determinate. Actele nesolemne sau neformale sunt actele pentru a caror validitate legea nu cere o forma data, partile fiind libere sa recurga la orice modalitate de manifestare a vointei lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.