Izvoarele raportului juridic concret

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 2
Autor: Mihaela Lungescu
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Normele juridice au in vedere numai situatii ipotetice, ele, in sine, nu genereaza raporturi juridice, care au intotdeauna un caracter concret. De aceea, pentru ca sa poata apare un raport juridic concret este necesara intrunirea cumulativa a trei elemente: norma juridica, subiectele de drept intre care se stabileste raportul juridic si existenta unor imprejurari care sa il genereze (de regula precizate in ipoteza normei).

Cursuri similare:

Izvoarele raportului juridic sunt imprejurarile de care legea leaga nasterea unui raport juridic concret, adica:evenimentele = acele procese din natura sau imprejurari care se produc independent de vointa oamenilor, dar de care legea leaga anumite efecte juridice (adica nasterea, modificarea sau stingerea unui raport juridic); de ex. calamitatile naturale (forta majora): seism, inundatii, traznet etc., nasterea sau decesul unei persoane fizice etc.-actiunile (umane) = imprejurarile care depind de vointa oamenilor.

Actiunile se clasifica in functie de sistemul de legi care reglementeaza la un moment societatea, astfel:actiuni licite = sunt savarsite cu respectarea legii,actiunile ilicite = sunt savarsite cu incalcarea legii.

Dupa caracterul lor volitional actiunile sunt:
I. fapte juridice = actiunile savarsite fara intentia de a produce efecte juridice (adica nasterea, modificarea sau stingerea unui raport juridic);
II. acte juridice = actiunile savarsite cu intentia de a produce efecte juridice;

I. FAPTELE JURIDICE
Faptele juridice, desi se produc ca urmare a vointei omului, totusi acestea nu sunt savarsite cu intentia producerii efectelor juridice (de a naste, modifica, sau stinge un raport juridic). De ex. cineva uitand apa deschisa isi inunda vecinii al caror apartament se afla sub apartamentul celui vinovat.

I. 1. Faptele juridice LICITE
Sunt acele fapte juridice prin producerea carora nu sunt incalcate dispozitiile legale in vigoare.
In categoria faptelor juridice licite intra: (a) gestiunea de afaceri; (b) plata lucrului nedatorat; (c) imbogatirea fara justa cauza.

a) Gestiunea de afaceri (reglementata de dispozitiile art.987-991 C.civ.)faptul licit unilateral, ce consta intr-o operatiune savarsita din proprie initiativa de o persoana (denumita gerant )in favoarea sau interesul altei persoane (denumita gerat), fara ca intre cei doi sa existe vreo intelegere anterioara (imputernicire sau orice alta legatura contractuala).

Gerantul poate sa incheie acele acte juridice, sau sa savarseasca acele fapte materiale care au caracter patrimonial.acte juridice de gerare sunt, in principiu, acte de conservare si administrare, de ex.: plata unei datorii a geratului, intreruperea unei prescriptii a creantei geratului, actul incheiat cu un tert pentru efectuarea unor reparatii etc. Dar pot fi si acte de dispozitie, care prin raportare la intregul patrimoniu al geratului dobandesc caracterul unor acte de conservare sau administrare - de ex. vanzarea unor marfuri perisabile, supuse stricaciunii etc.;fapte materiale, de ex.: descarcarea unor marfuri, stingerea unui incendiu etc.

Pentru a fi o gestiune de afaceri, faptul licit trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
1. gerantul trebuie sa actioneze din propria sa initiativa, fara stirea geratului (daca geratul cunoaste si, prin urmare, este de acord cu interventia gerantului inseamna ca exista un contract de mandat tacit);
2. gerantul trebuie sa actioneze cu intentia de a gera interesele altei persoane (daca gerantul face reparatii la un bun pe care il crede al sau, nu suntem in prezenta gestiunii de afaceri);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.