Izvorul de drept roman

Trimis la data: 2010-02-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emilia ozan
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1- Sens material - totalitate conditiilor materiale de existenta ce determina un anumit tip de reglementare juridica
2- Surse de cunoastere a dreptului - acele documente ce ne ofera informatii prin intermediul carora putem reconstitui fizionomia institutiei juridice ( digestele lui Justinian - o culegere de fragmente din lucrarile juristconsultilor clasici ; institutele lui Gaius )
3- Sens Formal - totalitatea procedeelor prin care normele sociale sunt transformate in norme juridice :
A - Obiceiul ; B - Legea ; C - Jurisprudenta ; D - Edictele magistratilor ;
E - Senatus Consultele ; F - Constitutiunile imperiale .
A. Obiceiul - cel mai vechi izvor de drept
Regulile sale erau respectate de bunavoie - la aceea vreme statul nu exista

Cursuri similare:

Plebeii au considerat sistematizarea incompleta astfel incat in anul 449 I.H. se formeaza o noua comisie compusa din 5 patricieni si 5 plebei , comisie care mai publica in FOR inca 2 tablii de data aceasta din bronz Legea celor 12 table este un veritabil cod ce cuprinde nu numai dreptul public ci si cel privat si se mai numeste codul decemviral
In dreptul privat se intalnesc in special institutiile juridice din materia personala a bunurilor , a succesiunilor

Legea celor 12 table a ramas afisata in FOR pana in anii 389 - 390 I.H. , cand a fost distrusa se gali cu ocazia incendierii Romei - motiv pentru care textul legii nu ne-a parvenit pe cale dreapta
Dupa acest moment Legea celor 12 table nu a moi fost publicata - ea intiparindu-se in constiinta poporului roman , dupa cum si Cicero afirma - in vremea copilariei mele Legea celor 12 table era invatata pe de rost de copii in clasa intai .
Dispozitiile Legii celor 12 table ne-au parvenit prin Digestele lui Justinian , care in vederea reconstituirii a folosit pe langa surse juridice si surse literare .

Cea mai buna reconstituire a Legii celor 12 table se pare ca apartine profesorului Paul Frederic Girard
Aceasta lege nu a fost niciodata abrogata ea a fost inlocuita treptat in practica de catre dispozitiile edictului pretorului .
Pretorul - cel mai important magistrat judiciar - se bucura de ius edicente ( dreptul de a publica un edict )
In momentul in care isi incepea mandatul publica un edict prin intermediul caruia isi facea publica reformele pe care dorea sa le realizeze , precum si modul lor de realizare
Edictul era valabil 1 an si purta denumirea de " edicta perpetua"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.