Java - Introducere in limbajul de programare Java

Trimis la data: 2010-08-18
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 141
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Catalin
Dimensiune: 381kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Java - Introducere in limbajul de programare Java
1.1. Ce este Java?
- o insula din Indonezia (126 650 kmAC, 65 mil. locuitori)
- un jargon american pentru cafea
- o platforma si un limbaj de programare orientat pe obiecte
Utilizarea Internetului ca mediu pentru difuzarea de informatii, dar si de programe, conduce la ideea de numitor comun, de platforma comuna pentru care sa fie dezvoltate aplicatiile. Costurile implementarii de aplicatii pot sa scada spectaculos daca nu sunt necesare adaptari de solutii pentru fiecare tip sau versiune hardware sau de sistem de operare existent in lume.

Cursuri similare:

Curs despre Java - Introducere in limbajul de programare Java
1.2. Limbajul de programare Java
Java este un limbaj de programare de nivel inalt, dezvoltat de JavaSoft, companie in cadrul firmei Sun Microsystems. Dintre caracteristicile principale ale limbajului amintim:
- simplitate - Java este usor de invatat, caracteristicile complicate (supraincarcarea operatorilor, mostenirea multipla, sabloane) intalnite in alte limbaje de programare sunt eliminate.

- robustete, elimina sursele frecvente de erori ce apar in programare prin eliminarea pointerilor, administrarea automata a memoriei si eliminarea fisurilor de memorie printr-o procedura de colectare a 'gunoiului' care ruleaza in fundal. Un program Java care a trecut de compilare are proprietatea ca la executia sa nu "crapa sistemul".
- complet orientat pe obiecte - elimina complet stilul de programare procedural; se bazeaza pe incapsulare, mostenire, polimorfism

- usurinta in ceea ce priveste programarea in retea

- securitate, este cel mai sigur limbaj de programare disponibil in acest moment, asigurand mecanisme stricte de securitate a programelor concretizate prin: verificarea dinamica a codului pentru detectarea secventelor periculoase, impunerea unor reguli stricte pentru rularea programelor lansate pe calculatoare aflate la distanta, etc

- este neutru din punct de vedere arhitectural

- portabilitate, cu alte cuvinte Java este un limbaj independent de platforma de lucru, aceeasi aplicatie ruland, fara nici o modificare, pe sisteme diferite cum ar fi Windows, UNIX sau Macintosh, lucru care aduce economii substantiale firmelor care dezvolta aplicatii pentru Internet.

Sloganul de baza este: "Write once, run anywhere"
- compilat si interpretat
- asigura o performanta ridicata a codului de octeti
- contine o librarie de clase si interfete pentru domenii specifice cum ar fi programarea interfetelor utilizator (JFC, AWT, Swing), programare distribuita (comunicare TCP/IP, CORBA, RMI etc.)
- permite programarea cu fire de executie (multithreaded)
- dinamicitate
- este modelat dupa C si C++, trecerea de la C / C++ la Java facandu-se foarte usor.
- face diferenta intre literele mici si mari (este case sensitive)
- permite dezvoltarea aplicatiilor pentru Internet - crearea unor documente Web imbunatatite cu animatie si multimedia.
- Java Development Kit (JDK) este disponibil gratis

1.3. Java : un limbaj compilat si interpretat
In functie de modul de executie al programelor, limbajele de programare se impart in doua categorii :
- interpretate: instructiunile sunt citite linie cu linie de un program numit interpretor si traduse in instructiuni masina; avantaj: simplitate; dezavantaj: viteza de executie redusa;

- compilate: codul sursa al programelor este transformat de compilator intr-un cod ce poate fi executat direct de procesor; avantaj: executie rapida; dezavantaj: lipsa portabilitatii, codul compilat intr-un format de nivel scazut nu poate fi rulat decat pe platforma pe care a fost compilat.

Programele Java sunt atat interpretate cat si compilate
Codul de octeti este diferit de codul masina. Codul masina este reprezentat de o succesiune de 0 si 1; codurile de octeti sunt seturi de instructiuni care seamana cu codul scris in limbaj de asamblare. Codul masina este executat direct de catre procesor si poate fi folosit numai pe platforma pe care a fost creat; codul de octeti este interpretat de mediul Java si de aceea poate fi rulat pe orice platforma care foloseste mediul de executie Java.
Fazele prin care trece un program Java sunt:
Cod sursa Java -> (compilare) -> Cod de octeti -> (interpretare)

1.4. Istoria limbajului Java
- 1991: in cadrul companiei Sun Microsystems incepe dezvoltarea unui proiect pentru aparatura electronica inteligenta conectata in retea.
- 1992: incepe dezvoltarea limbajului de programare Oak (James Gosling);
- 1993: devine disponibil primul browser WWW (World Wide Web) Mosaic; dezvoltarea unui web-browser (Webrunner), capabil sa incarce si sa execute programe mici scrise in Oak;
- 1994: Oak este redenumit Java iar Webrunner, HotJava
- 1995: Netscape (fondat de cei care au dezvoltat Mosaic-ul) decide sa integreze Java in Netscape Navigator 2.0
- ianuarie 1996 : apare JDK 1.0 (soft gratuit);
- februarie1997: apare JDK 1.1;
- martie 1997: apar HotJava 1.0 si JavaOS 1.0;
- 1998 Java Foundation Classes JVC released, incluzand Swing 1.0
- dupa 1999 apar versiuni noi ale JDK
- in prezent s-a ajuns la JDK1.4.

1.5. Mediul Java
In acest curs se utilizeaza distributia JDK 1.3 (Java Development Kit), produsa de firma Sun. Exista doua posibilitati de a lucra in Java: in linie de comanda - pasii fiind indicati mai jos, sau folosind un editor Java cum ar fi JCreator, Eclipse, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.