Jean-Baptiste Say, sistematizator al doctrinei Smith

Trimis la data: 2010-09-15
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei_M
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Jean-Baptiste Say (1767-1832), economist si om de afaceri francez este adept si promotor al liberalismului clasic si un mare admirator al doctrinei lui Smith. El a considerat de datoria sa sa ordoneze ideile marelui clasic, ceea ce a si facut in lucrarea sa, intitulata Tratat de economie politica, aparuta in 1803, dar si in Cursul complet de economie politica practica. Sistematizarea a vizat aspecte de forma si de fond, oferind ideilor maestrului sau , aspectul unui "corp de doctrina metodic asezat".

Cursuri similare:

In viziunea lui Say, economia politica este o disciplina care studiaza productia, circulatia si consumul avutiei. Accentul cade, in acest proces de cunoastere pe cei trei factori de productie, pe veniturile lor ( munca cu salariul, capitalul cu pprofitul, natura, respectiv proprietatea funciara, cu renta) si pe raporturile oferta- cerere. Definitia a fost aceea care a dat si sistematizarea materialului Tratatului pe fazele reproducerii avutiei (ca valori de intrebuintare) si factorii de productie cu veniturile lor.

In timp ce pentru Smith stiinta despre economie era conceputa ca o calauza in actiune a agentilor economici si a oamenilor de stat, pentru Say ea era o stiinta teoretica si descriptiva, iar rolul economistului savant se reducea la observarea, analiza si descrierea vietii economice, fara ghidarea practica a celor implicati in procesele economice. Cei interesati trebuia sa se descurce singuri, ghidati doar de teorie. Fundalul istoric al revolutiei industriale in desfasurare se resimte la Say prin accentul exclusiv pe care acesta il ataseaza industriei, ca suma a activitatilor care trebuie incurajate in cadrul economiei nationale.

Say il detaseaza pe intreprinzator de proprietarul capitalului, subliniind rolul deosebit al acestuia in producerea si repartizarea avutiei. De aceea, prioritatea in evidentierea rolului intreprinzatorului apartine francezilor; anglo-americanii vor face acest lucru mai tarziu.Teoria debuseelor sau "Legea lui Say"
Esenta legii lui Say consta in enuntul dupa care produsele se schimba pe produse, marfurile se vand de unii pe marfuri si se cumpara de altii tot pe marfuri, in ultima instanta; banii servesc doar ca intermediar tehnic care faciliteaza actele de vanzare-cumparare si de cumparare-vanzare.

Cu alte cuvinte, marfurile asi servesc unele altora ca debusee, detinatorii de marfuri le vand ca sa cumpere alte marfuri de alti detinatori de marfuri; banii servesc doar ca intermediar tehnic. Orice agent economic se afla pe piata succesiv in rol de vanzator si de cumparator, suma vanzarilor egalizeaza pe cea a cumpararilor, echilibrul cerere-oferta se echilibreaza automat. Astfel, piata nu poate face loc crizelor economice si somajului. Prin sporirea productiei, cresc automat debuseele, iar sansele de realizare a echilibrului dintre cerere si oferta cresc inevitabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.