Jocuri strategice si optimizarea deciziilor

Trimis la data: 2010-02-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 36
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emanuel grigore
Dimensiune: 190kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In acest moment se cunosc foarte multe tehnici prin care se pot realiza rezolvarea unei probleme de optimizare (cu sau fara restrictii, dinamica sau de tip minmax). Problema este stabilirea efectiva a functiei de eficienta in diferite situatii: exista unul sau mai multi decidenti, exista posibilitatea cooperarii, corealizarii sau interesele decidentilor sunt diferite, se pot cuantifica corect multimea de decizie pentru fiecare decident, se pot stabili parametrii corectori, se pot evalua corect castigurile informationale etc.

Cursuri similare:

Din punct de vedere economic semnificatia multimilor X si Y este diversa. Cazul cel mai comod este acela in care avem un proiect investitional de cost dat si exista mai multe posibilitati de realizare al acestuia; aceste posibilitati fiind cuantificate prin elementele x1, x2,...,xm ale multimii X.Pentru a nu risca situatiile in care angajamentele ocazionate de realizarea proiectului sa nu fie acoperite, este necesar ca incasarile sau profiturile obtinute sa fie asigurate. Exista in total n posibilitati de asigurare, practic acest lucru fiind reflectat de elementele multimii Y.

Din considerente practice ultima varianta, desemnata prin elementele multimii Y semnifica faptul ca profitul nu este asigurat. In acest caz f reprezinta functia de profit, iar Bij reprezinta profitul adus prin realizarea proiectului in varianta xi si in baza asigurarii yj. Din motive de comoditate ale notatiilor, perechea (xi, yj) se noteazaConditiile nedeterministe se exprima prin faptul ca primul decident nu are informatii suficiente asupra multimii de decizie Y ale celui de-al doilea decident. Aceasta inseamna ca nu se poate formula corect problema prin urmare trebuie cautate criteriile speciale de comportament strategic.

Acest criteriu presupune alegerea acelei perechi de strategii (xi0, yj0), practic a perechii (i0,j0) pentru care se realizeaza egalitatea urmatoare:In aceasta situatie p reprezinta gradul de optimism al primului decident legat de alegerea celei mai avantajoase situatii.
Observatia 1.5. Utilizarea acestui criteriu este extrem de comoda deoarece presupune un calcul imediat pornind de la matricea profiturilor dar nu conduce la rezultate concludente intru-cat alegerea parametrului p este in general subiectiva.
Observatia 1.6.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.