Judecarea in prima instanta

Trimis la data: 2010-01-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela Sucea
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de judecata are doua acceptiuni: intr-un sens restrans ne referim numai la acea operatiune logica prin care instanta solutioneaza cauza. In sens larg, se intelege o faza procesuala, a doua a procesului penal, alcatuita dintr-un complex de activitati procesuale in care principalele activitati revin instantei de judecata.

Cursuri similare:

Judecata se delimiteaza strict prin doua momente: limita initiala este actul de sesizare al instantei care este rechizitoriul. Limita finala este momentul ramanerii definitiva a hotararii.In sistemul nostru procesual penal judecata poate parcurge mai multe grade de jurisdictie. Acestea reprezinta acele trepte sau nivele dispuse intr-un sistem ierarhic, fiecare dintre aceste trepte realizandu-se in fata unei instante de grad diferit. Se urmareste evitarea unor erori judiciare precum si asigurarea unui control judiciar.

Nu intotdeauna o cauza penala parcurge toate cele trei grade de jurisdictie. Chiar legea prevede situatii in care se parcurg doar doua grade de jurisdictie. Mai sunt si alte situatii cand legea prevede ca hotararea ramane definitiva chiar dupa judecarea in prima instanta.
Chiar si atunci cand legea permite sa se parcurga toate cele trei grade, acest lucru nu este obligatoriu.

Dizpozitii generale prevazute de CPP:
Este vorba de dispozitiile privind rolul activ al instantei de judecata. In faza de judecata acest principiu este o manifestare a principiului fundamental al rolului activ al organelor judiciare.
Acest principiu presupune ca instanta trebuie sa intervina in desfasurarea sedintei de judecata prin administrarea de probe care se face chiar si din oficiu, adica instanta nu trebuie sa astepte ca probele sa fie doar propuse de catre parti.

Pe de alta parte, tot pentru ca trebuie sa aiba un rol activ, instanta este obligata sa explice partilor care sunt drepturile si obligatiile lor procesuale.O alta dispozitie generala: locul unde se desfasoara judecata: de regula este sediul instantei, dar de la aceasta regula avem si exceptii, adica sunt situatii cand legea permite ca sedinta sa se desfasoare intr-un alt loc (cand citarea este data unui numar mare de persoane care se afla intr-o alta localitate).Mai sunt si unele situatii cand doar anumite activitati procedurale (o cercetare la fata locului, reconstituirea) au loc in alta parte decat la sediul instantei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.