Judecata in procesul penal

Trimis la data: 2010-03-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Negrota Mariana
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In toate cauzele penale, faza de judecata este faza procesuala necesara si obligatorie, faza ce trebuie parcursa in vederea realizarii scopului procesului penal - tragere la raspundere penala a infractorilor. Actele procesuale si procedurale ce formeaza continutul fazei de judecata sunt indeplinite de catre instantele judecatoresti, iar pe de alta parte, numai in fata instantei de judecata - ca unic organ judiciar cu atributii jurisdictionare - procurorul si partile pot efectua acte specifice functie de invinuire, respectiv aparare, in conditii de publicitate, oralitate, nemijlocire si contradictorialitate, in raport de care instanta de judecata ia o hotarare prin care rezolva actiunea penala si civila nascuta din infractiune.

Cursuri similare:

Asa cum se prevede in legea fundamentala, justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege, ceea ce ne duce la concluzia ca celelalte autoritati publice judiciare cu atributii in cauzele penale - procurorul ca reprezentant al Ministerului Public si organelor de cercetare penala - nu pot indeplini acte procesuale si procedurale prin care sa fie aplicate sanctiune de drept penal celor ce au comis infractiuni si fata de care s-a desfasurat urmarirea penala.

Dupa efectuarea urmaririi penale, cand procurorul a dispus trimiterea in judecata, urmeaza faza de judecata prin care este solutionat fondul cauzei, printr-o hotarare judecatoreasca - hotarare judecatoreasca ce este singurul act de jurisdictie in cauzele penale - prin care fata de cel judecat poate fi adoptata o solutie de condamnare; aceasta hotarare de condamnare este actul procesual fara de care nu mai opereaza si nu mai pot fi invocate cerintele prezumtiei de nevinovatie; in sfarsit, hotararea de condamnare ramasa definitiva se pune in executare, atat in ce priveste latura penala cat si in ce priveste latura civila.

Dar, instanta de judecata, in rezolvarea fondului cauzei, poate adopta si solutia de achitare (cand actiunea penala este lipsita de temei) ori de incetare a procesului penal (cand actiunea penala este lipsita de obiect). Oricare dintre hotararile judecatoresti pronuntate de instanta de judecata, dupa ce au ramas definitive, fie ca sunt de condamnare, de achitare sau de incetare a procesului penal, se bucura de autoritate de lucru judecat, ca o cucerire a procesului penal modern, in sensul ca, pe viitor, nu mai este posibila o noua judecata pentru aceeasi fapta si persoana, chiar daca faptei i s -ar da o alta incadrare juridica.

Asa cum am vorbit despre obiectul fazei de urmarire penala, tot la fel si in ce priveste faza de judecata se poate spune ca are un anume obiectiv, urmareste o anumita finalitate. In primul rand, in cursul judecatii se verifica - pe baza probelor administrate, in conditiile unei sedinte de judecata publice, in mod nemijlocit si in conditii de contradictorialitate - invinuirea ce se aduce inculpatului, atat in latura penala cat si in latura civila.

Pentru aceasta sunt indeplinite acte de cercetare judecatoreasca dar au loc si dezbateri judiciare in cadrul carora acuzarea si apararea, pun concluzii in fata instantei de judecata in conditiile a ceea ce se numeste egalitatea de arme. In al doilea rand, pe baza probelor administrate si a concluziilor formulate de procuror si partile din proces, instanta de judecata rezolva fondul cauzei prin adoptarea unei solutii de condamnare,

sau de achitare, ori de incetare a procesului penal si prin care este rezolvata, totodata, si actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal, fie ca este admisa, fie ca este respinsa. In al treilea rand, o hotarare judecatoreasca - fie ca este pronuntata in prima instanta sau intr -o cale ordinara de atac - poate cuprinde o eroare judiciara de fapt sau de drept.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.