Jurisdictia muncii II

Trimis la data: 2015-04-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: mariuso
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Competenta materiala delimiteaza sfera de activitate a instantelor judecatoresti de grad diferit, pe linia lor ierarhica ori competenta intre instantele de drept comun si instantele speciale. Competenta materiala stabileste felul atributiilor jurisdictionale pentru fiecare categorie de instante (competenta materiala functionala), precum si litigiile ce intra in competenta acestor instante, in functie de obiectul, natura sau valoarea respectivelor cauze (competenta materiala procesuala).
Potrivit art. 284 alin. 1 din Codul muncii, coroborat cu art. 70 din Legea nr. 168/1999, conflictele de munca se solutioneaza de catre instantele stabilite conform Codului de procedura civila. In conformitate cu prevederile art. 2 pct. 1 lit. c din Codul de procedura civila, tribunalele judeca in prima instanta conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante. Prin urmare, tribunalul are conferita plenitudinea de competenta in ceea ce priveste solutionarea conflictelor de drepturi ca instanta de fond.

Curtea de Apel este singura instanta de control judiciar si se pronunta asupra recursului declarat impotriva hotararii tribunalului ca instanta de fond. In conformitate cu dispozitiile legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara in cadrul tribunalelor functioneaza sectii sau, dupa caz, complete specializate pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociale. Hotararile pronuntate in fond de tribunale sunt definitive si executorii de drept. Ele pot fi atacate doar cu recurs, o atare competenta revenind curtilor de apel, in cadrul carora functioneaza, de asemenea, complete specializate pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociale.

In temeiul unor dispozitii derogatorii, sunt litigii sau cereri referitoare la relatiile de munca care se judeca in prima instanta, nu de tribunale ci de judecatorii sau curti de apel, dupa cum se va vedea in continuare.Desi, ca regula, competenta in materia litigiilor de munca apartine instantelor judecatoresti, exista insa si alte competente stabilite prin alte acte normative. Astfel, intr-o perspectiva generala, care nu este limitata doar la raporturile intemeiate pe contractele individuale de munca, se pot observa urmatoarele:

- Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste, prin sectiile sale, rolul de instanta in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si a procurorilor. Sectia pentru judecatori are rolul de instanta disciplinara si pentru magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Impotriva hotararii pronuntate de instanta disciplinara judecatorul, procurorul sau magistratul-asistent poate exercita recurs, in termen de 15 zile de la comunicare, competenta solutionarii recursului apartinand Completului de 9 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.