Jurisdictia muncii I

Trimis la data: 2015-04-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: mariuso
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inainte de a putea identifica principiile care stau la baza jurisdictiei muncii este necesar sa aruncam o privire asupra definitiei jurisdictiei in dreptul comun si sa particularizam jurisdictia muncii in raport cu aceasta.
Jurisdictia (in latina juris = drept, iar dico = a spune) este activitatea ce consta in solutionarea de catre anumite instante si potrivit procedurilor prevazute de lege a litigiilor care se ivesc intre subiectii raporturilor juridice in legatura cu drepturile si obligatiile ce formeaza continutul acestor raporturi.
Sensul larg al notiunii de jurisdictie cuprinde doua aspecte: in primul rand este vorba despre sarcina de a rezolva litigiile, iar in al doilea rand avem in vedere ansamblul de organe care infaptuiesc jurisdictia, competentele acestora si procedura care trebuie urmata in solutionarea cauzelor.In acest context Codul muncii statueaza in art. 281, de o maniera discutabila, ca "jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale, sau dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod".

Se poate afirma astfel ca jurisdictia muncii isi gaseste ratiunea existentei sale in particularitatile pe care le comporta raportul juridic de munca si, implicit, conflictul de munca. Faptul ca partile implicate in conflict sunt angajatori si angajati, asociatii patronale si sindicate, faptul ca actele care consfintesc relatiile de munca dintre acestia sunt contractele de munca fie ele individuale sau colective, faptul ca dreptul la munca este corelativ dreptului de a fi remunerat si este intotdeauna premisa subzistentei, iata doar cateva din elementele care se rasfrang asupra modului in care se deruleaza relatiile de munca, conflictele de munca si nu in ultimul rand procedura particularizata de a solutiona acest tip de litigii.

Aceste necesitati pe care le evidentiaza natura raporturilor de munca isi gasesc raspunsul in cateva reguli de baza sau principii pe care le vom analiza in cele ce urmeaza.In teoria dreptului se face distinctie intre principiile fundamentale ale dreptului si principiile aplicabile unor ramuri: dreptul civil, dreptul administrativ, dreptul penal, dreptul muncii, etc. Prin principii se desemneaza acele "idei, abstractizari sintetice prin care se redau trasaturilor comune generale, proprii unui fenomen sau grup de fenomene".

Sunt astfel individualizate principiile raspunderii juridice: principiul raspunderii pentru fapte savarsite cu vinovatie, principiul raspunderii personale, principiul justitiei sanctiunii si principiul celeritatii tragerii la raspundere, ele sintetizand esenta "fenomenului" raspunderii juridice.
Un principiu al dreptului apare ca fiind "atat un fundament al sistemului de drept, cat si o modalitate de coordonare a normelor juridice in jurul unor idei calauzitoare".

Definitia este urmata de distinctia dintre principiile fundamentale -care reflecta ceea ce este esential si profund in cadrul unui tip de drept -si principii specifice numai anumitor ramuri ale dreptului.
Importanta practica a principiilor in drept este analizata in doua sensuri. Intr-un sens, principiile dreptului asigura constructia unitara a sistemului de drept, aceasta latura aparand in mod pregnant in procesul de elaborare a dreptului si constituindu-se intr-un element important de tehnica legislativa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.