Jurnalismul

Trimis la data: 2014-05-13
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: siscanuelena
Dimensiune: 7583kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Libertatea presei constituie unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru asigurarea vitalitatii corpului social, caci o putere care nu cunoaste replica risca sa ajunga o putere atrofiata, insensibila si deci iresponsabila.
Libertatea presei indica nu numai dreptul de a face cunoscute public convingerile, ideile si optiunile individuale sau de grup, dar si numeroase drepturi si datorii care vizeaza imprimarea, transportul, colportajul (distribuire), vinzarea, afisuri precum si statutul juridic al jurnalistului
Relatarea este un amestec de procedee jurnalistice, o intersectie de genuri: stire, opinie, reportaj sau, mai rar, interviu.
Preponderent informativa, are calitatea de a evoca un eveniment, un loc, o persoana, valorizand scurt si decisiv, fara insistente, fara plictisul unor argumentari bogate. Ca si reportajul, relatarea se face de la fata locului, dar este mai obiectiva, evitand descrierile lungi, portretistica ampla, confesiunea sau umorul.

Este cel mai frecvent gen publicistic si reprezinta o veste care aduce o noutate de interes uman, considerata suficient de importanta, incitanta de jurnalist pentru a o relata cititorilor sai.
O stire buna trebuie sa intruneasca niste calitati: claritate, concizie, acuratete.
Ele trebuie sa fie complete, dar nu exhaustive si trebuie redactata intr-un stil riguros, clar si precis, lipsit de ambiguitate, dar nu si de expresivitate. Trebuie sa se respecte regulile impartialitatii si credibilitatii.

Interviul este genul ce constituie nucleul jurnalismului audiovizual si reprezinta o conversatie mediatizata, o succesiune de intrebari si raspunsuri. Scopul interviului este de a oferi opinii, fapte pe o anumita tema prin intermediul unui interlocutor. Astfel, interviul este genul jurnalistic cel mai utilizat, atat ca modalitate de colectare a informatiei, cat si ca element de sinestatator in continutul unor emisiuni. Credibilitatea, fluenta, ineditul confesiunii, reprezinta exigente obligatorii oricarui interviu bine realizat.
interviul reprezinta o conversatie inregistrata care are drept scop informarea inedita direct de la sursa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.